"Duizenden Syrische vrouwen en zwangere moeders met jonge kinderen lopen kans te sterven van honger, dorst of door extreme warmte in woestijn van Jordanië. Gevlucht uit Syrië hebben ze geen onderdak gevonden in de vluchtelingenkampen in het noorden van het land. Samen met hun kinderen zijn ze door de woestijn gelopen."
Dat is het dramatische verhaal van de Comboni zuster Alessandra Fumagelli en directeur van het Italiaanse ziekenhuis Karak, zo"n 150 kilometer van hoofdstad Amman. Maanden is ze al in de weer deze vergeten vluchtelingen bij te staan. Volgens de zuster verblijven er meer dan 10.000 vluchtelingen in de regio Karak terwijl hun enige toevluchtsoord de kliniek van de zusters is.
"Het gebied waarin zij gevestigd zijn," vertelt de zuster, "is te ver afgelegen voor internationale organisaties en de Jordaanse regering, die alleen werkzaam is in het noorden van het land. Het dichtstbijzijnde goed ingerichte ziekenhuis ligt in Amman. Zelfs voor het verkrijgen van de meest triviale zorg zouden ze 300 kilometer door de woestijn moeten reizen. Daarom komen ze naar ons centrum, maar als non-profit organisatie hebben we constant donaties nodig om in deze nood te voorzien. We willen de wereld van hun bestaan op de hoogte brengen, omdat ze anders waarschijnlijk vergeten dreigen te worden."
Veel vrouwen die naar het centrum komen, zijn zwanger en zoeken een veilige plaats om hun kinderen te laten geboren worden. Door de lange tocht vanuit Syrië, hebben de meesten gezondheidsklachten, soms ernstige klachten. ‘soms zijn ze gedwongen in de woestijn hun kinderen te baren," zegt zuster Alessandra, "waarna ze naar ons komen om ons te ontfermen over deze kinderen. Maar soms is het te laat en sterven ze door uitdroging, ondervoeding en hitte van de zon. " Om deze ernstige problemen te voorkomen, moeten mensen van het ziekenhuis op tijd ingrijpen, soms zelfs op de plaats zelf. Maar hun middelen zijn beperkt. Het in 1939 opgerichte Italiaanse ziekenhuis van Karak is de enige plaats in het gebied waar klinische hulp geboden wordt en heeft 40 bedden. De zusters ontvangen hulp van de Catholic Near East Welfare Association (CNEWA), het speciale hulpinstituut van het Vaticaan voor hulp aan katholiek Kerken en de mensen in het midden-oosten.
Kostbaar
Er werken zes Comboni zusters en 80 medewerkers in het ziekenhuis. Daar van is 90 procent moslim. "Het gebied wordt voor het grootste deel bewoond door Bedoeïenen . Het ziekenhuis heef de afgelopen jaren verschillende cursussen gegeven voor de staf op ethisch gebied en over omgang met de patiénten ." Onze verpleegsters en artsen hebben geleerd dat elk leven kostbaar is," zegt de zuster, "daarom staat de kliniek hoog aangeschreven bij de plaatselijke bevolking . We nemen iedereen op die dat vraagt, zonder onderscheid te maken. De mensen voelen zich daardoor geaccepteerd." Inmiddels zijn 300 duizend Syriërs de grens met Jordanië overgestoken.
Bron: AsiaNews
Foto: AsiaNews