Colombia: Kerk wil niet zwijgen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Colombiaanse bisschoppen zijn niet van plan er het zwijgen toe te doen rond de eventuele herverkiezing van president Alvaro Uribe.
uribe-200-x-155

De Colombiaanse bisschoppen zijn niet van plan er het zwijgen toe te doen rond de eventuele herverkiezing van president Alvaro Uribe.

Voorzitter Ruben Salazar Gomez van de bisschoppenconferentie noemde het voor de radio een "recht en de plicht van de Kerk stelling te nemen" als het om de toekomst van het land gaat. De bisschop van Barranquilla maande tegelijkertijd de politieke discussie los te maken van personen. De bisschoppen zijn fel gekant tegen de door Uribe (foto) voorgenomen grondwetsherziening die een tweede herkiezing als president mogelijk moeten maken. Ook in buurland Venezuela hebben de bisschoppen zich fel verzet tegen dergelijke politieke manoeuvres.

Tegelijkertijd benadrukte mgr. Salazar de politieke onafhankelijkheid van de Kerk die ieder werkelijk democratisch genomen besluit zal aanvaarden. "Als de meerderheid van de Colombianen wil dat er een tweede herverkiezing komt, dan is het goed."

De bisschoppen hebben al eerder gewaarschuwd dat de trend om naar believen van de politieke meerderheid fundamentele grondwetswijzigingen door te voeren de betekenis van de grondwet en daarmee van de democratie uithollen.

President Uribe trad in 2002 aan. Voor de verkiezingen van 2006 voerde hij een grondwetswijziging door die een tweede termijn mogelijk maakte. Nu wil hij bij de verkiezingen van volgend jaar voor een derde termijn gaan.

Bron: KN/KNA