Colombia: aanslagen en dreigementen tegen Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Colombiaanse bisschoppen­conferentie heeft een krachtige veroor­deling uitgesproken van de recente aanslag op de woning van bisschop Jairo Monsalve Jaramillo van Santa Rosa de Osos.
20100614colombia1

De Colombiaanse bisschoppen­conferentie heeft een krachtige veroordeling uitgesproken van de recente aanslag op de woning van bisschop Jairo Monsalve Jaramillo van Santa Rosa de Osos.

In de vroege ochtend van 10 juni ontplofte een bom bij de bisschoppelijke residentie, waarbij de voorgevel werd beschadigd. "Wij beschouwen deze actie als een directe aanval op de Kerk waar zij haar profetische missie vervult om zich uit te spreken over de complexe situatie in het hele land en vooral in het bisdom omvat Santa Rosa de Osos", aldus een verklaring.

Ook het bisdom zelf bracht een communiqué uit. Daarin spreken de priesters van het bisdom zich krachtig uit "tegen deze vormen van geweld, die niets helpen bij het bevorderen van vrede, respect en dialoog".

In een ander deel van Colombia, in het midden van het land, heeft bisschop Fernando Camilo Castrellë³n Pizano SDB een verklaring afgegeven na bedreigingen. De bisschop van Barrancabermeja maakte bekend dat verschillende kerkelijke hulporganisaties dreigementen hebben ontvangen wegens hun inzet voor mensenrechten, arbeidsrechten en sociale harmonie. De bisschop herinnert eraan dat "alleen God de Heer van het leven is". Hij onderstreept de onaantastbaarheid van de mensenrechten en de onaanvaardbaarheid van geweld. Dialoog is de enige weg naar sociale harmonie, aldus de bisschop die paus Johannes Paulus II aanhaalt.

"Ik beschouw dit niet alleen een grote fout, maar als een ernstig kwaad: met dreiging van wapengeweld proberen deze mensen anderen te intimideren en instellingen en gemeenschappen hun eigen mening als de enige juiste weg op te leggen. Zij negeren het verschuldigde respect voor de waardigheid van iedere menselijke persoon, voor de mensenrechten, en bijgevolg het recht om een andere mening hebben". (Bron: Fides)