Christenvrouw aangevallen om kleding

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Pakistaanse provincie Punjab is een Christelijke vrouw door een menigte aangevallen, gemolesteerd en publiekelijk uitgekleed...
20120420_pakistan01

In de Pakistaanse provincie Punjab is een Christelijke vrouw door een menigte aangevallen, gemolesteerd en publiekelijk uitgekleed omdat zij te leuk gekleed ging, meldt AsiaNews.

Toen haar 22-jarige zoon haar wilde helpen werd op hem geschoten en werd hij met stenen bekogeld.

Het voorval is typerend voor het geweld en de vervolging die Christenen in Pakistan te verduren hebben. Het gebeurde meer dan een maand geleden, maar hoewel de daders bekend zijn hebben politie en justitie nog niets ondernomen.

De daders doen volgens een lokale priester waar zij zin in hebben en schenden de rechten van de "zwaksten in de samenleving".

De 42-jarige Shamin Bibi, moeder van vijf kinderen, werkt in een steenoven. Ze komt oorspronkelijk uit de buurt van de stad Gorja, waar in 2009 verschillende gelovigen omkwamen bij een golf van antiChristelijk geweld. Tijdens de aanval werd zij niet alleen ontkleed, maar ook volledig afgeranseld.

Als hoofdverantwoordelijken worden de broerds Sajid Ali en Abid Asan genoemd, twee Islamitische landeigenaren die een maffia-achtige controle uitoefenen in de streek.

De reden voor het geweld tegen de weerloze vrouw is dat Christenen zichzelf niet mooi mogen kleden, ook niet op feestdagen of wanneer zij naar de kerk gaan.

Als derderangs burgers, niet veel meer dan dieren, is het de Christelijke minderheid niet toegestaan zich elegant te kleden. Ze mogen absoluut niet opvallen.

In het verleden hebben de broers hun "boodschap" al vaker op maffia-achtige wijze met bedreigingen duidelijk gemaakt. Een van de zoons van Shamin Bibi is eerder al gevlucht omdat hij met de dood werd bedreigd.

Op de dag van de aanval was de vrouw alleen thuis met een dochter en smeekte de mannen weg te gaan omdat er geen mannelijk lid van de familie thuis was.

In eerste instantie werden de daders door de politie opgepakt en werd vooronderzoek ingesteld. Een week later zijn ze vrijgelaten nadat de politie zou zijn omgekocht.

Afgelopen maandag heeft Shamin Bibi bij de kantonrechter in Gorja een aanklacht ingediend tegen haar belagers. Die heeft haar aanklacht afgewezen. Haar familie is van plan om de strijd voor gerechtigheid door te zetten, maar de kans van slagen is klein.

Een stadsgenoot van Shamin Bibi die anoniem wil blijven verklaarde tegenover AsiaNews dat de "landeigenaren geen medelijden kennen." "Ze leven van de rijkdom die hun ouders hebben verzameld". Ze zijn gewelddadig en maken misbruik van de armen. "Als die weigeren om hun orders op te volgen, worden ze geslagen." Deze mensen "lopen rond met geweren en hebben geen enkel respect voor de Christenen".

 

Fr Yaqub Yousaf, een pastoor in Gojra, het daarmee eens. ‘sociale onrechtvaardigheid en divisies worden gebruikt door wrede verhuurders om hun belangen te beschermen en mensen in de marge van onze samenleving in een situatie van inferioriteit te handhaven."

 

Bron en foto: AsiaNews