Christenvervolging Vietnam verhardt

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
In de Noord-Vietnamese provincie Son La voert de overheid een keiharde campagne om het christendom uit te roeien, meldt AsiaNews.
vietnam_-_montagnards_454_x_340-200-x-150

In de Noord-Vietnamese provincie Son La voert de overheid een keiharde campagne om het christendom uit te roeien, meldt AsiaNews. Volgens het goed geïnformeerde persbureau heeft de religieuze vervolging in het bergachtige gebied "een ongehoorde intensiteit bereikt".

Het communistische regime heeft nu oude heidense gebruiken in de strijd geworpen om de overwegend christelijke Montagnards (foto) van hun geloof te brengen. Partijbonzen vervullen de rol van druïdes en waarzeggers met als doel christenen te ‘bekeren’ tot de vroegere heidense godsdienst. De mensen behoren tot de toch al zwaar gediscrimineerde H’Mongminderheid.

In het dorp Song Mon, in het district Mai Son, wordt de lokale bevolking zwaar onder druk gezet om hun christelijke geloof af te zweren en de oude heidense gebruiken te omhelzen.

De pogingen van de autoriteiten, toch al niet erg geliefd, stuiten op taai verzet. De bevolking voelt er weinig voor haar geloof op te geven in ruil voor cadeautjes. Sinds de bevolking katholiek geworden is hebben zij een moderner en waardiger leven dan degenen die de traditionele godsdienst trouw gebleven zijn. In een ander dorp zijn echter slechts twee van de 24 familieverbanden katholiek gebleven.

Hoewel het de armste families zijn krijgen zij geen hulp meer van de overheid. Daarnaast is hun bewegingsvrijheid ingeperkt en mogen zij geen bezoekers meer ontvangen zonder politiebegeleiding. Nu worden zij door hun buren uitgestoten.

Ondanks de beproevingen houden de families vol en hebben zij verklaard trots te zijn op hun katholieke identiteit. Hun geloof is "een goede zaak" en zij hebben "geen reden het op te geven".
In de provincie Son La wonen ruim 1,1 miljoen mensen. Daarvan zijn er rond 6000 katholiek. Het bisdom werd gesticht in 1659.

Vietnam telt 84 miljoen inwoners. Het aantal katholieken wordt geschat tussen de zes en zeven miljoen. Bijna de helft van de bevolking is boeddhist. Meer dan 20% is atheïst.

Bron: KN