Christenvervolging Orissa gaat gewoon door

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De vervolging van christenen in de Indiase deelstaat Orissa gaat gewoon door. De regering dwingt gevluchte christenen terug te keren naar hun woonplaatsen, maar biedt hen daar geen enkele veiligheid, meldt AsiaNews.
kandhamal-200-x-157

De vervolging van christenen in de Indiase deelstaat Orissa gaat gewoon door. De regering dwingt gevluchte christenen terug te keren naar hun woonplaatsen, maar biedt hen daar geen enkele veiligheid, meldt AsiaNews.

Het geweld concentreert zich in het district Kandhamal, waar het in augustus ook begon na de moord op een fundamentalistische hindoeleider door maoïsten.

Afgelopen tijd zijn er in Kandhamal twee christenvrouwen vermoord. Zij waren naar hun dorp teruggekeerd om de oogst binnen te halen voor hun gezin.

De 52-jarige Birmala Nayak had het vluchtelingenkamp van Nuagaon verlaten om rijst te oogsten. Haar lichaam werd in drie stukken gehalt teruggevonden in het bos. De 45-jarige Lalita Digal werd eveneens vermoord toen zij naar haar dorp was teruggekeerd om rijst te oogsten. Zij logeerde bij bevriende hindoes, maar daar werd zij ontvoerd en vermoord. Haar lichaam is nog niet teruggevonden.

Rond dezelfde tijd werden in het dorp Tiangia twee huizen van christenen in brand gestoken. Een derde woning die in vlammen opging behoorde tot een hindoegezin dat het had gewaagd de christenen welkom te heten. Het dorp is de geboorteplaats van pater Bernard Digal, een priester die onlangs overleed aan de gevolgen van zware mishandeling. Ook zes andere christelijke dorpelingen waren eerder al vermoord.

De brandstichting vond ‘s nachts plaats nadat de dorpelingen overdag een ‘verzoeningsbijeenkomst’ hadden gehouden waarbij de christenen een veilige terugkeer was beloofd.

De Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) beschuldigt de lokale overheden ervan niet in staat te zijn of zelfs onwillig om de christenen te beschermen. Volgens GCIC-voorzitter Sajan George "heerst grote angst onder de christenen in Kandhamal. Nu de Kerst nadert zijn ze niet alleen getraumatiseerd door het geweld van vorig jaar met Kerstmis, maar ook door het volledig falen van de overheid om het geweld tegen christenen te stoppen."

Aanleiding voor het georganiseerde geweld was de moord op hindoeleider swami Laxamananda Saraswati op 23 augustus. "Drie maanden na het uitbreken van het geweld is er nog nietéén verantwoordelijke voor het geweld gearresteerd terwijl de regering wel de 54000 gevluchte christenen dwingt naar hun dorpen terug te keren.

Hoewel er drie arrestaties zijn verricht wegens de moord op de swami, hebben radicale hindoegroepen een demonstratie aangekondigd om te protesteren tegen de traagheid van het politie-onderzoek. De demonstraties zijn gepland op eerste Kerstdag. De christenen zijn bang dat die zullen leiden tot een nieuwe golf van geweld tegen hen.

Bron: KN