"Zuid-Azië is een gebied waar veel vervolging van Christenen plaatsvindt, vooral van de kant van radicale moslims, hindoes en ook boeddhisten." Dat stelt John Dayal, een katholieke leek uit India, mensenrechtenactivist en medewerker van de bisschoppelijke commissie Vrede en Gerechtigheid in een interview met Fides.
In een speech te Rome bij de presentatie van het "Rapport over Religieuze vrijheid in de wereld" uitgegeven door de pauselijke stichting "
Kerk in Nood gaf Dayal een sombere analyse. "Ik heb veel gereisd en gestudeerd over Zuid-Aziatische landen als India, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka en de Maldiven." In al deze landen worden Christenen onderdrukt: zij ontberen volledige vrijheid van godsdienst of hebben te lijden onder discriminatie en vervolging." "In Pakistan, Afghanistan, Bangladesh en de Maldiven is het gevaar gelegen in het optreden van militante islamisten. Maar in India en Nepal hebben Christenen te kampen met religieuze onverdraagzaamheid en etnische zuivering. In Bhutan staat het staatsboeddhisme geen andere geloofsgemeenschappen toe en in Sri Lanka straffen radicale boeddhisten Christenen, zelfs door etnische zuivering."
Onderschatten
Volgens Dayal moet hindoe-extremisme niet onderschat worden op internationaal niveau, ook al omdat India een nucleaire natie is. "Geweld, het zaaien van haat, misdaden tegen godsdienstige minderheden," vervolgde hij, "nemen toe en raken de Christelijke gemeenschappen. Gemiddeld zijn er drie misdaden tegen Christenen per dag, vooral in deelstaten als Orissa, Karnakata, Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh en Chhattisgarh."
Vluchtelingen
Volgens officiële cijfers vonden er 6000 gevallen van antichristelijk geweld plaats in het eerste decennium van de 21e eeuw. Er zijn op dit moment duizenden Christelijke vluchtelingen en vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel na het bloedbad in Kandhamal in 2007 en 2008. Organisaties waar Dayal bij is betrokken, "All India Catholic Union" en "All India Christian Council", roepen de Indiase regering en de regeringen van de deelstaten op "de grondwettelijke garanties voor godsdienstvrijheid in acht te nemen en discriminatie van kaste of godsdienst" tegen te gaan. In het bijzonder zouden ‘structurele vormen van vervolging geëlimineerd moeten worden, zoals de wet die overgaan van de ene naar de andere godsdienst verbiedt. (PA/Agenzia Fides)
Bron: PA/Fides
Foto: refdag