Christenvervolging: de treurige balans

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen zijn volgens mensen­rechten­organi­saties de meest vervolgde groep gelovigen ter wereld. In de afgelopen maanden ver­slechterde hun situatie zelfs nog dramatisch, meldt zowel Kerk in Nood als het oecume­nische Open Doors. Hun observaties lijken
20110301Egypte01

Christenen zijn volgens mensenrechtenorganisaties de meest vervolgde groep gelovigen ter wereld. In de afgelopen maanden verslechterde hun situatie zelfs nog dramatisch, meldt zowel Kerk in Nood als het oecumenische Open Doors. Hun observaties lijken bevestigd te worden door de aanslag op een kathedraal in Bagdad eind oktober, en die op een kerk in Alexandrië in de nieuwjaarsnacht. Het gijzeldrama door islamitische extremisten in Bagdad eindigde met een bestorming waarbij 60 doden vielen. Het was het tot dusverre ergste voorbeeld van het sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 toenemende geweld tegen Irakese christenen. Velen van hen zijn gevlucht: van de ooit 1,2 miljoen christenen in het land, zouden er nog maar minder dan 400.000 over zijn.

In Alexandrië kwamen bij de zelfmoordaanslag bij een kerk in de nieuwjaarsnacht meer dan 20 mensen om het leven. Bijna een jaar daarvoor, op 6 januari 2010, kwamen bij een aanval op een koptische kerk in het Midden-Egyptische Nag Hamadi zeven christenen om het leven. Zij werden neergeschoten na de koptische kerstwake, waarmee zij hun kerstfeest wilden beginnen.

Volgens Open Doors worden wereldwijd honderd miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof. De organisatie stelde een "Wereldvervolgingsindex" op met de 40 staten waar christenen het ergst vervolgd worden. De treurige ranglijst wordt aangevoerd door Noord-Korea, dat gevolgd wordt door Iran en Pakistan. China neemt de dertiende plaats in. Volgens Open Doors dragen drie van de vier landen waar christenvervolging plaatsvindt een islamitisch stempel.

De situatie verschilt wel van land tot land, meldt Kerk in Nood: terwijl in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran open onderdrukking door de staat plaatsvindt, lijden christenen elders onder subtielere vormen van vervolging. In landen als Egypte, Indonesië of Pakistan doen de regeringen zich tolerant voor. Fanatieke moslims worden er echter zelden juridisch vervolgd voor vergrijpen tegen christenen. In Jordanië of Syrië zijn christenen vrij hun geloof vergaand ongehinderd te belijden.

Overigens hebben christenen ook in het overwegend hindoeïstische India te lijden onder vervolging. Er zijn bijna "wekelijks berichten over discriminatie en aanvallen op christenen door hindoe-nationalisten", zegt Berthold Pelster van Kerk in Nood Duitsland. (KN/KNA)