"De aanwezigheid van Christenen is wezenlijk voor het Midden-Oosten. Jezus zelf werd geboren in Palestina en gedoopt op de oever van de Jordaan. De Arabische landen zouden moeten samenwerken met de christenen en hun moeten beschermen." Dat stelt de Saoedische journalist en islamkenner Mshari Al-Zaydi in de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat.
In een artikel met de kop "Onze burgers, de Arabische Christenen" onderzoekt Mshari de hachelijke toestand van de Christenen in het Midden-Oosten, te beginnen met de recente aanval op de kerk Onze-lieve-vrouw van Verlossing in Bagdad. Daarover schrijft hij: "De bloedige aanval op deze kerk roept een belangrijke vraag op over het lot van Christelijke burgers in de landen van het Midden-Oosten en hun aanwezigheid hier. Verder opent het een Arabische en islamitische wond en we moeten doordringen tot de bron van deze crisis." Mshari benadrukt dat de recente gebeurtenissen in Irak slechts het jongste hoofdstuk is van een campagne van moord met als doel alle Christenen van Mosul tot Bagdad te verdrijven. "Wat in Irak gebeurt," schrijft hij, "kan niet uitsluitend toegeschreven worden aan een poging de veiligheidsituatie te dwarsbomen en de politieke toestand te destabiliseren. We kunnen ook niet zeggen dat de overval op Irakese Christenen een direct resultaat is van Amerikaanse inmenging in de regio of onderdeel van een geheim plan om een wig te drijven tussen de Irakese bevolkingsgroepen." De journalist noemt naast de gebeurtenissen in Irak ook andere aanvallen en voorbeelden van intolerantie tegen Christenen en andere minderheden in Egypte, Libanon, Jemen en andere moslimlanden.
Pluralisme
De journalist citeert de Libanese intellectueel Radwan al Sayyid en legt uit dat de situatie van de Christenen niet alleen toe te schrijven is aan een toename van islamitisch extremisme. De economische crisis veroorzaakt een uittocht van Christenen en dat is het echte excuus voor de aanval op minderheden. "Wij zoeken een zondebok voor ons algehele falen en neergang," schrijft Mshari. "De minderheden werden altijd door de extremisten als zondebok gebruikt, zij werden veroordeeld en kregen de schuld van schade aan onze naties. Het idee dat er een vorm van onvervalste nationale identiteit bestaat met zijn eigen karakteristieken is een product van intellectuele naïviteit. Het gevaar is dat dit idee aansluit op het instinct van het algemene publiek dat een demon zoekt om de schuld te geven van de fouten in de samenleving." Mshari onderstreept dat Christenen samen met de moslims bijgedragen hebben aan de constructie van de verschillende Arabische naties. Voor de journalist moet de aard van de Arabische wereld overdacht worden uitgaande van die ideeën die er vroeger in slaagden de invloed van religieus extremisme te beteugelen. Daarbij zou het beste van de verschillende religies ingezet moeten worden. "Als de Christelijke aanwezigheid helemaal verdwijnt uit de Arabische wereld," is zijn conclusie, "dan word de regio alleen nog gekarakteriseerd door de islam en verdwijnt de Arabische identiteit. Pluralisme is de beste bescherming tegen onwetendheid en onverdraagzaamheid." (Bron: AsiaNews)