Christenen vrezen verkiezingsoverwinning van hindoes

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Nu verkiezingen in aantocht zijn vrezen veel Christenen in India dat incidenten van vervolging zullen toenemen als de nationalistische Hindoe partij BJP de meerderheid haalt. In de polls ligt de BJP op voorsprong en maakt grote kans na de verkiezingen aan
20140404India01

Nu verkiezingen in aantocht zijn vrezen veel Christenen in India dat incidenten van vervolging zullen toenemen als de nationalistische Hindoe partij BJP de meerderheid haalt. In de polls ligt de BJP op voorsprong en maakt grote kans na de verkiezingen aan de macht te komen. Dicht bij de nationalistische Hindoe beweging staand, is de BJP bij veel geweld tegen Christenen en andere religieuze minderheden in India betrokken geweest. Gezien de 151 aanvallen die afgelopen jaar gepleegd zijn tegen de Christenen in India, bestaat er vrees dat bij een overwinning van de nationalistische partij in de verkiezingen in april opnieuw geweld tegen Christenen zal worden gepleegd.

De in New Dehli gevestigde Evangelical Fellowship of India (EFI), die een gedeeltelijk lijst van wreedheden tegen de Indiase Christenen in 2013 heeft opgesteld, stelt dat het aantal aanvallen waarschijnlijk hoger is dan de 151 gerapporteerde. Het rapport is vlak voor de parlementsverkiezingen van 7 april tot 12 mei gepubliceerd.
De polls wijzen op een winst voor de oppositionele Nationale Democratische Alliantie, die geleid wordt door de BJP, die het land regeerde van 1998 tot 2004. Haar kandidaat voor de post van premier, huidig leider van deelstaat Gujarat, Narendra Modi, is een van de prominentste boegbeelden van de Hindutva ideologie, die India ziet als een hindoe staat met religieuze minderheden als tweede klas burgers. De VS heeft Modi sinds 2005 de toegang verboden omdat hij er niet in geslaagd was het bloedbad te vermijden waarin meer dan 2000 moslims in 2002 in Gujarat on kwamen. Het incident vond plaats een jaar nadat hij pemier van de deelstaat was.

John Dayal, een vooraanstaande Christelijke activist, wees erop dat de meeste gewelddaden tegen Christenen plaatsvonden in deelstaten waar de BJP aan de macht was. "Het beleid van Modi en zijn partij op het gebied van religieuze minderheden is vreselijk, vooral waar het Christenen en moslims betreft," zei Dayal.
Zelfs in staten die niet door de BJP worden geregeerd, zijn het vaak hindoe nationalistische groepen die de overvallen leiden, toont het rapport van EFI. Daarbij verwijst het rapport naar de Rashtriya Swayamsevak Sangh, een koepelorganisatie van nationalistische hindoe groeperingen. Overvallen op Christenen zijn constant hoog sinds in 2008 de ergste aanvallen ooit plaatsvonden in Orissa ( nu officieel Odisha geheten). Er werden volgens lokale Christenen tussen de 75 en 123 mensen gedood, ongeveer 5000 huizen van christenen vernield en 264 kerken en gebedsruimten on ontheiligd. De BJP was op dat moment onderdeel van de regeringscoalitie in Orissa.

Bron: Morning Star News
Foto: www.hvk-aem.be