Christenen veroordeeld voor moord op Hindoeleider

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een rechtbank in de Indiase deelstaat Orissa heeft zeven Christenen schuldig bevonden aan de moord op hindoeleider...
20131002_India01

Een rechtbank in de Indiase deelstaat Orissa heeft zeven Christenen schuldig bevonden aan de moord op Hindoeleider Laxamananda Saraswati, die in augustus 2008 een maandenlange golf van geweld tegen Christenen ontketende.

De vijf mannen zitten al vijf jaar gevangen zonder dat er enig bewijs is, meldt AsiaNews. Bovendien heeft een maoïstische groepering van begin af aan de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist.

Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC), noemde de uitspraak van de rechtbank "een karikatuur van het recht". "Het is een schande dat onschuldige huisvaders al vijf jaar in de gevangenis zitten en terecht moeten staan voor een moord die zij niet hebben gepleegd."

Procedures omzeild

De zeven zijn gearresteerd en berecht door een speciale tribunaal dat snelrecht toepaste na het uitbreken van het antiChristelijke geweld. Deze speciale rechtbanken zouden echter zijn misbruikt om de gangbare juridische procedures te omzeilen. De zeven zijn overgedragen aan een gewone rechtbank met de vaststelling dat zij schuldig waren.

Slachtoffers

Volgens schattingen van de overheid zijn tijdens de geweldsgolf meer dan 600 dorpen geplunderd waarbij 5.600 huizen in brand zijn gestoken. 54.000 mensen raakten dakloos en 38 mensen werden vermoord. Volgens cijfers van de katholieke Kerk vonden minstens 100 mensen de dood. Bijna 300 kerkgebouwen werden verwoest, evenals talrijke kloosters, scholen, hostels en zorginstellingen.

Hachelijk

De Christenen in het gebied verkeren nog steeds in hachelijke omstandigheden. Na terugkeer vonden zij hun huizen verwoest en hun oogsten en stukjes grond ingepikt. Zij worden geboycot door de Hindoe-meerderheid. Veel Christenen moeten leven van minder dan een dollar per dag. Ten minste 10.000 Christenen leven in echte getto’s.

Bron en foto: AsiaNews