Christenen verdwijnen uit Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Over een paar jaar zullen er nog maar een paar duizend Christenen over zijn in Irak. De Christelijke gemeenschap in Bagdad alleen al, telde...
20140429Iraq

Over een paar jaar zullen er nog maar een paar duizend Christenen over zijn in Irak. De Christelijke gemeenschap in Bagdad alleen al, telde 600.000 gelovigen, momenteel zijn er nog maar 400.000 Christenen over in het hele land. De Chaldeeuwse Patriarch Sako I: "De Christenen hebben het meest te lijden onder de plotselinge toename van het geweld in Irak".

De Iraakse Chaldeeuwse Patriarch Louis Raphaël Sako I zegt heel bezorgd te zijn over de voortdurende afname van het aantal Christenen in het land. Als er niet snel maatregelen genomen worden zullen er over 10 jaar nog maar een paar duizend Christenen over zijn in Irak.

De Iraaks Christelijke gemeenschap had meer dan één miljoen volgelingen in Bagdad alleen al, nu zijn er nog maar 400.000 Christenen over in heel Irak. De voornaamste redenen voor deze massale
verplaatsing van de bevolking zijn: de onveiligheid, de toename van het aantal doodsbedreigingen door Islamisten aan het adres van de Christenen en het in beslag nemen van hun bezittingen door gewapende groeperingen.

De Patriarch beschrijft de omvang van de migratie als beangstigend en zegt dat deze toenam na steunbetuigingen uit het Westen.

Na zijn bezoek aan gemeenschappen in het hele land zegt Sako: "Christenen lijden het meest onder de plotselinge toename van geweld in het land. Dat komt omdat zij niet in stammenverband leven zoals de Arabische moslims. Bij conflicten kunnen zij zich alleen wenden tot het Iraakse juridische systeem, dat van corruptie beschuldigd wordt en onderhevig is aan politieke manipulaties.

Bron en foto: AsiaNews