Christenen van Gaza, machteloze slachtoffers

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Zo'n 5000 christenen, meest Grieks-Orthodox, en ongeveer 300 katholieken, leven te midden van de anderhalf miljoen belegerde en voortdurend gebombardeerde moslims in de Gazastrook. Het geweld treft hun evenzeer, hoezeer zij ook part noch deel hebben aan
gazawoman-200-x-124

Zo"n 5000 christenen, meest Grieks-Orthodox, en ongeveer 300 katholieken, leven te midden van de anderhalf miljoen belegerde en voortdurend gebombardeerde moslims in de Gazastrook. Het geweld treft hun evenzeer, hoezeer zij ook part noch deel hebben aan het conflict tussen Israël en Hamas.

Pastoor Manuel Musallam van de Heilige Familieparochie in Gaza Stad en hoofd van de gelijknamige katholieke school, beschreef deze week de dramatische situatie van de bevolking van Gaza tegenover een aantal Amerikaanse bisschoppen die een bezoek brachten aan het Heilig Land. Daartoe was hij uitgenodigd door zijn bisschop, patriarch Fouad Twal van Jeruzalem. Hij deed verslag van de humanitaire nood en het klimaat van terreur waarin zijn gelovigen van dag tot dag verkeren. Luchtaanvallen en grondoperaties door de Israëlische strijdkrachten maken het de zielzorger onmogelijk contact te onderhouden met zijn parochianen. De enige manier waarop hij ze nog kan bereiken om morele steun te geven is via sms-berichten.Behalve de constante dreiging van bombardementen hebben de mensen te kampen met gebrek aan stroom, medicijnen, brandstof en voedsel.Sinds het Israëlische leger met het grondoffensief is begonnen en dwars door woningen heen trekt, zijn vele gezinnen gedwongen hun huizen te verlaten en moeten zij een beroep doen op de gastvrijheid van anderen.De school zelf dient als noodopvang en de oven wordt, zolang er nog brandstof is, gebruikt om brood te bakken.
Af en toe dringen via internet en telefoon berichten door vanuit Gaza die een beeld geven van de angst en wanhoop die steeds meer mensen er in de greep krijgt. Een christelijke vrouw wist naar vrienden in de VS een mailtje te sturen waarin ze schijft dat "we veel slechte tijden hebben gehad, maar nog nooit zoals nu". "Dagelijks overlijden er een groot aantal mensen. Velen van hen kennen wij."De angst en wanhoop hebben een verlammend effect op de mensen. Het is vrijwel onmogelijk de straat op te gaan. Haar vader verloor een vriend en van vriendinnen werd het huis opgeblazen.
"Ik schrijf deze e-mail terwijl ik de Israëlische bommen overal hoor vallen. Sommige zijn zo dichtbij dat ik ze kan voelen. We zijn niet thuis omdat het daar te gevaarlijk was. Alle ramen waren kapot. Het werd er ijskoud. Dus zijn we naar het huis van familie gegaan."Buiten de Gazastrook hebben tal van religieuze organisaties zich bereid verklaard Palestijnse kinderen op te vangen. Maar, zoals de katholieke pater Pierbattista Pizzaballa benadrukt: niemand krijgt de kinderen het gebied uit.Pater Musallam heeft de internationale gemeenschap gesmeekt in te grijpen. Hij heeft daarin bijval gekregen van andere katholieke religieuze leiders, onder wie mgr. Celestino Migliore, de permanente waarnemer van het Vaticaan bij de Verenigde Naties.
Bij de VN-Veiligheidsraad heeft hij de internationale gemeenschap opgeroepen "om burgers tijdens gewapende conflicten daadwerkelijk te beschermen".
Kort voor de interventie van aartsbisschop Migliore had patriarch Fouad Twal van Jeruzalem de internationale gemeenschap gehekeld over haar passiviteit en late reactie, die volgens hem honderden levens heeft gekost."Custos" Pizzaballa onderstreept dat naarmate het conflict verergert en de standpunten verharden, het welslagen van een toekomstige dialoog aanzienlijk wordt verminderd. "Niet zozeer de politieke dialoog, die de autoriteiten moeten ondernemen op grond van hun functie, maar de dialoog tussen mensen. De wederzijds erkenning dat die dialoog noodzakelijk is, blijft nu iets voor de verre toekomst, en is voor een lange tijd uitgesloten." Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood Nederland, doet een oproep tot gebed "voor al die christenen die in deze afschuwelijke situatie terecht zijn gekomen". "En voor wijsheid in de waarheid voor de leiders in de wereld zodat er een einde komt aan de geweldsspiraal in het Midden Oosten", aldus de bezorgde directeur van Kerk in Nood.

Bron: Kerk in Nood/AsiaNews