Christenen uit parlementen Irak geweerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens de Chaldese aartsbisschop van Kirkuk, Louis Sako, liggen aan de aanvallen tegen christenen in het Noord-Irakese Mosul politieke motieven ten grondslag. De intimidatie en verdrijving passen volgens mgr. Sako bij een verandering van het kiesrecht,
iraq_-_mosul_400_x_300

Volgens de Chaldese aartsbisschop van Kirkuk, Louis Sako, liggen aan de aanvallen tegen christenen in het Noord-Irakese Mosul politieke motieven ten grondslag. De intimidatie en verdrijving passen volgens mgr. Sako bij een verandering van het kiesrecht, die tegen een christelijke vertegenwoordiging in het regionaal parlement gericht is. Dat heeft de aartsbisschop volgens persbureau AsiaNews gezegd. De VN en de EU zouden de regering in Bagdad moeten herinneren aan hun plichten tegenover de christenen en andere minderheden in Irak, stelde de aartsbisschop. Hij riep de regering met nadruk op de minderheden te beschermen, waarbij hij zei dat de christenen het ergst bedreigd worden.

"Dat zou ook een plicht voor de bezettende macht moeten zijn," voegde de bisschop eraan toe. Teven verlangde hij dat de internationale gemeenschap zich met het oog op de volgende provinciale verkiezingen engageerde met de maatschappelijk gemarginaliseerde groepen. De door het parlement goedgekeurde wijziging in het kiesrecht leidt volgens mgr. Sako tot "een definitieve eliminatie van etnische en religieuze minderheden", wat op zijn beurt de uittocht van christenen zal versnellen. De wijziging in het kiesrecht houdt in dat de christelijke minderheid geen zetels in het regionale parlement meer toegewezen wordt. Tot nu toe bezetten de christenen in zes provincies 13 zetels. (KN/KNA)