"Christenen tussen angst en vertrouwen in God"

donderdag, 26 januari 2017
Nieuws
ACN-20161216-49340-Aanslag-Cairo

Door Andrea Krogmann, Kerk in Nood

De onlangs gepleegde aanslag op de koptische kathedraal in Caïro heeft volgens de Koptisch-Katholieke Bisschop Kyrillos William de vrees voor meer Islamitische aanslagen in Egypte aangewakkerd. Tegelijk bespeurt hij bij de Christenen in het land een “groot Godsvertrouwen”, aldus de Bisschop van Assiut in een interview met Kerk in Nood. Als positief beoordeelt Kyrillos de inzet van de Egyptische president, Abd al-Fattah al-Sisi, voor de toekomst van het land.

Kerk in Nood: Bisschop, hoe beoordeeld u vanuit christelijk standpunt de huidige situatie in Egypte?
“Deze laatste episode van de brutale terreur op gelovigen in Caïro heeft bij Christenen groot verdriet veroorzaakt. We zijn hard getroffen. Afgelopen dinsdag heeft de koptische kerk haar 26e martelaar van deze aanslag gekregen; een tienjarig meisje is aan haar verwondingen overleden. Maar we zien ook veel Godsvertrouwen en kracht. Als er terreur gepleegd wordt om mensen van hun godsdienst af te houden, komen er nog meer mensen dan anders.”

Hoe heeft hun niet-christelijke omgeving gereageerd?
“Wij ervaren veel solidariteit en medeleven! Velen hebben opgebeld of zijn zelfs gekomen om hun condoleance uit te spreken. De staat heeft onmiddellijk gereageerd en doet onderzoek. De president zelf heeft gezegd dat hij zou niet aan de rouwplechtigheid voor de slachtoffers deel kan nemen zonder een dader te kunnen aanwijzen. Dat betekent zeer veel, als je bedenkt dat er in andere gevallen – zoals bijvoorbeeld bij de aanslag in Alexandrië een paar jaar geleden – tot op de dag van vandaag geen spoor van de daders is. De mensen denken dan snel dat de politie en de staat de daders steunen. Dat is nu anders. Een president die aan de rouwplechtigheid deelneemt en alle kerkelijke vertegenwoordigers de hand schudt, dat is een krachtig teken.”

Heeft de aanslag in Caïro de vrees voor nog meer aanslagen aangewakkerd?
”Ja, de vrees blijft. Islamistische Staat, IS, heeft meerdere aanslagen aangekondigd, het is dus niet uitgesloten.”

Zijn er speciale veiligheidsmaatregelen?
“De verantwoordelijken voor veiligheid zijn naar ons toegekomen en hebben ons om samenwerking gevraagd. Naast de bewaking buiten, die in hun handen ligt, willen ze onze mensen trainen in hoe ze waakzaam kunnen zijn. Zo zullen onze scouts, die bij feesten verantwoordelijk zijn voor veiligheid, civiele veiligheidstraining van de overheid krijgen. Ook worden metaaldetectoren voor onze kathedraal en ons gastenhuis geïnstalleerd. Deze zijn duur, maar belangrijk. We kennen onze eigen parochianen, maar juist op deze feestdagen komen veel vrienden, bijvoorbeeld om ons geluk te wensen.”

Voelen de christenen zich daarmee voldoende beschermd?
“Er staan al jaren soldaten voor veel kerken. Het probleem is echter dat ze niet goed uitgerust of getraind zijn. Daardoor zeggen veel kerken ‘We hebben ze niet nodig, het heeft geen zin.’ Er moeten dus betere methoden gevonden worden, zoals beter opgeleide en uitgeruste troepen. En op grote feestdagen moeten we buitengewone maatregelen nemen, zoals wegversperringen en een verhoogde veiligheidsinzet.”

Wat wenst u voor uw land en haar gelovigen?
“Uiteraard wens ik vrede voor ons land. We zien de inspanningen van onze president, die een toekomst voor Egypte wil. Deze inzet wordt door de terreurdaden ondergraven. Het land heeft rust nodig, ook voor het toerisme, een belangrijke inkomstenbron. Zonder vrede komen er geen toeristen.”

Kerk in Nood helpt de christenen in Egypte bij de bouw van kerken, de vorming van priesters en de jeugdzielenzorg. Ongeveer tien procent van de inwoners van Egypte zijn christen. De meerderheid behoort tot de koptisch-orthodoxe kerk. De ongeveer 250.000 katholieken van het land zijn overwegend lid van de koptisch-katholieke kerk.