Christenen Orissa vrezen nieuwe geweldsgolf

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een bloedige aanval op een pinkstergemeente en de inbeslag- name van explo- sieven op een andere plaats doet Christenen in de Indiase deelstaat Orissa vrezen...
20120618_orissa01

Een bloedige aanval op een pinkstergemeente en de inbeslagname van explosieven op een andere plaats doet Christenen in de Indiase deelstaat Orissa vrezen voor een nieuwe geweldsuitbarsting, meldt AsiaNews.

Vrijdag viel een groep ultranationalistische Hindoes dominee Baidhar aan van de pinkstergemeente in het district Balasore. De vijftigjarige voorganger keerde net terug van een gebedsdienst toen hij door de groep ernstig werd mishandeld. Hij werd kort daarop door enkele gelovigen bloedend aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht.

Toen de aanvallers daarvan hoorden trokken zo’n vijftig van hen Baidhars woonplaats in waar zij twaalf Christelijke gezinnen aanvielen en grof geweld gebruikten tegen jong en oud en probeerden enkele meisjes te verkrachten. Daarop plunderden de aanvallers de huizen van de Christenen.

Zeker twintig van hen raakten gewond. Sinds de aanval is er van veel Christenen geen spoor meer vernomen. Vermoed wordt dat zij de jungle in zijn gevlucht zoals tienduizenden Christenen dat ook deden in 2008.

De Christelijke belangenorganisatie GCIC in de deelstaathoofdstad Bubaneshwar vernam pas zaterdag wat er gebeurd was. De GCIC heeft onmiddellijk beklag gedaan bij de politie.

Volgens GCIC-voorzitter Sajan George is de aanval bedoeld "om de Christelijke minderheid angst aan te jagen. Zij willen herhalen wat in 2008 is gebeurd met de antiChristelijke pogroms in het district Kandhamal. Volgens hem maakt de "brute aanval" deel uit van "duivels plan". Hij voelt zich in die overtuiging gesterkt door de vondst van zelfgemaakte explosieven bij Hindoe-extremisten.

Bij een inval van de politie werden meer dan vijftig handgemaakte bommen en twaalf springladingen aangetroffen. De politie bevestigde dat deze bedoeld waren om te gebruiken tegen Christenen.

In het najaar van 2008 vermoordden Hindoenationalisten 93 Christenen, verbranden en plunderden meer dan 6.500 huizen en verwoesten 350 kerken en 45 scholen. Vanwege het geweld sloegen meer dan 50.000 mensen op de vlucht, meest Christenen. Omdat velen de terugkeer onmogelijk is gemaakt zijn er nog steeds zo’n 10.000 vluchtelingen in de deelstaat.

Bron: AsiaNews, foto: Wikipedia