Christenen Orissa vrezen nieuw geweld met Kerst

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in de Indiase deelstaat Orissa zijn bang dat zijn met de Kerst- dagen opnieuw het slachtoffer zullen worden van geweld door extremistische...
20111223orissa03

Christenen in de Indiase deelstaat Orissa zijn bang dat zijn met de Kerstdagen opnieuw het slachtoffer zullen worden van geweld door extremistische Hindoes. Dat meldt de Vaticaanse persdienst Fides.

 

Kerstmis zal daarom niet te uitbundig en in grote waakzaamheid worden gevierd. De Aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneswar raadt zijn gelovigen aan voor iedere Kerstviering de politie te bellen.

Het Aartsbisdom heeft een dringend beroep gedaan op de autoriteiten om een veilige Kerst te garanderen. Met Kerst van 2007 was Orissa het toneel van grof geweld tegen Christenen. In de nazomer van 2008 volgde een maandenlange geweldsgolf tegen Christenen die zich vooral concentreerde op het district Kandhamal. Er werden toen meer dan 90 Christenen vermoord. 56.000 raakten ontheemd.

Vergelijkbaar

Het Aartsbisdom heeft alarm geslagen toen bekend werd dat een met Hindoe-extremistische groeperingen gelieerde hulporganisatie precies met de Kerstdagen een algehele staking houdt uit protest tegen het uitblijven van financiële steun door de overheid. Die zou gemakkelijk kunnen ontaarden in geweld tegen Christenen.

De aankondiging van de staking leidde tot paniek onder de Christenen, omdat een vergelijkbare situatie in 2007 ook al leidde tot geweld tegen Christenen. Destijds gingen er tientallen kerken en honderden huizen van Christenen in vlammen op. Vijf gelovigen werden vermoord. Ook vielen er veel gewonden.

In een brief aan Fides schrijft Aartsbisschop John Barwa SVD: "Wij hebben het districtsbestuur van Kandhamal en de politie van het dreigende gevaar op de hoogte gebracht met de vraag om voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij hebben de verzekering gekregen dat de orde zal worden gehandhaafd, maar dat wij ten alle tijden voorzichtig moeten blijven."

Gespannen

Over de huidige situatie in Kandhamal schrijft hij: "Drie jaar zijn verstreken sinds het anti-Christelijke geweld in Kandhamal. Ondanks het verlies van mensenlevens, vernieling van eigendommen en het lijden, zullen wij als Christelijke gemeenschap doorgaan met onze missie en met getuigen van ons geloof. Kandhamal lijkt rustig te zijn, maar er doen zich voortdurend incidenten voor, zoals pesterijen, intimidatie en zelfs moord. Op sommige plaatsen worden Christenen bedreigd en gedwongen zich te bekeren tot het Hindoeïsme of te vluchten. Andere gelovigen worden geconfronteerd met sociale en economische discriminatie."

 

Bron: Fides, Foto: Indiequill