‘Christenen Orissa nog altijd bang’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Drie jaar na de ongekend heftige pogrom tegen christenen door radicale hindoes, zijn de christenen in het district Kandhamal in de Indiase deelstaat Orissa nog altijd bang. De situatie is verre...
20110819indiaraphaelcheenath

Drie jaar na de ongekend heftige pogrom tegen christenen door radicale hindoes, zijn de christenen in het district Kandhamal in de Indiase deelstaat Orissa nog altijd bang.

De situatie is verre van normaal, zegt mgr. Raphael Cheenath, destijds de aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneshwar. "Er is nog steeds geen godsdienstvrijheid in Kandhamal, de terreur, hoewel beperkt, blijft heersen."

Het geweld brak uit toen christenen ten onrechte beschuldigd werden van de moord op een radicale hindoeleider en vier van zijn volgelingen op 23 augustus 2008. De begrafenisstoet van deze swami Laxamanananda Saraswati duurde twee dagen. Tijdens de honderden kilometers lange tocht werd gestopt bij kerken en huizen van christenen.

Het hindoegeweld leidde tot de vernietiging van driehonderd kerken, het platbranden van meer dan 5600 huizen en de vlucht van meer dan 56.000 christenen. De politie verklaarde later dat niet christenen, maar maoïsten de hand hadden in de dood van Saraswati. (bron: AsiaNews)