Christenen opgepakt voor "gedwongen" bekeringen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De politie in de Indiase deelstaat Karnataka heeft negen Christenen van een Pinkster- kerk gearresteerd nadat dezen waren aangevallen wegens...
20121102_India01

De politie in de Indiase deelstaat Karnataka heeft negen Christenen van een Pinksterkerk gearresteerd nadat dezen waren aange- vallen wegens vermeende gedwongen bekeringen, meldt AsiaNews.

Afgelopen maandag vielen Hindoenationalisten de leden van de Pinksterkerk aan, van wie er twee zo ernstig werden mishandeld dat zij in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Het voorval gebeurde in het dorp Chikkamatti in het district Shimoga.
Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC), heeft al laten weten de zaak voor te zullen leggen aan de Nationale Mensenrechtencommissie. Hij eist gerechtigheid voor de Christelijke gemeenschap in Karnataka die steeds "kwetsbaarder en angstiger" wordt.

De problemen begonnen op zondag toen dominee Prashanth van de Indiase Apostolische Kerk veertig stamleden doopte nadat deze hadden gevraagd om Christen te mogen worden en daarop waren voorbereid.
De volgende dag werden de bekeerlingen opgezocht door twintig radicale Hindoes die hen ervan beschuldigden de lokale tradities te schenden. Zij bedreigden hen met "ernstige consequenties" als zij het Christendom niet zouden afzweren.
Toen de bekeerlingen weigerden sloegen enkele van de activisten op hen in met stokken. Anderen gingen naar het politiebureau in Holehonnur, waar zij klachten indienden tegen de dominee en drie leden van zijn gemeenschap wegens "gedwongen bekering".
De politie arresteerde de geestelijke en de andere christen op grond van artikel 295 a van de Indiase strafwet die "opzettelijke en kwalijke daden" verbiedt die "bedoeld zijn om religieuze gevoelens te kwetsen (€¦) door godsdienst of religieuze overtuiging te beledigen."
De groep Hindoes werd geleid door Jayatheertha, een lokale leider van de ultranationalistische BJP, die in verschillende deelstaten regeringsmacht heeft.
"Dit is een omkering van het recht", aldus Sajan George tegenover AsiaNews. "Wiens religieuze gevoelens zijn gekwetst? Die van de pasgedoopte gelovigen die uit hun eigen vrije wil Christus hebben omhelsd of van de zogenaamde verdedigers van het geloof?"
"In dit geval zijn de gearresteerd Christenen de slachtoffers terwijl de daders, die politieke bescherming en heimelijke instemming van de regering hebben, vrijuit gaan."

Bron en foto: AsiaNews