Christenen ontvluchten geweld Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Christenen vor- men de meest bedreigde minder- heid in het door burgeroorlog bedreigde Syrië en proberen het land te ontvluchten." Dat zegt de Chaldees-Katholieke Aartsbisschop Aleppo, mgr. Antoine Audo, in...
20120223_syrie01

"Christenen vormen de meest bedreigde minderheid in het door burgeroorlog bedreigde Syrië en proberen het land te ontvluchten." Dat zegt de Chaldees-Katholieke Aartsbisschop van Aleppo, mgr. Antoine Audo, in een interview met AsiaNews.

 

Volgens de Aartsbisschop voelen ze zich weerloos tegenover het al maanden escalerende geweld. "Bid voor vrede en verzoening voor het Syrische volk", aldus een dramatische oproep van Mgr. Audo.

"Wij Christenen zijn het meest kwetsbaar, zowel psychologisch als in termen van zelfverdediging. Het enige dat wij kunnen doen is vluchten, net als in andere landen in het Midden-Oosten, met name Irak. Dit alles is zeer schadelijk voor de Kerk en de Christelijke presentie in Syrië."

Oproep tot dialoog

De Aartsbisschop herhaalt de oproep tot dialoog die Paus Benedictus XVI eerder deze maand deed. Ook meent hij dat de Christenen een brug kunnen slaan tussen de verschillende strijdende partijen.

"Onze presentie verenigd rond de Kerk helpt Christenen en Moslims samen te werken voor het welzijn van het land, in de richting van verzoening in plaats van wraak."

Caritas Syrië, de Katholieke hulporganisatie in het land, heeft in de zwaar belegerde stad Homs een hulpprogramma begonnen. Vijfhonderd door geweld getroffen gezinnen krijgen hulp. Daarvan zijn er vierhonderd Christelijk en honderd Moslim. Ieder gezin krijgt voedsel en andere basisbehoeften verstrekt.

Bron: AsiaNews, foto: AsiaNews