Christenen onderdrukt op Mindanao

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen op het overwegend Islamitische eiland Mindanao worden in toenemende mate door Moslims onderdrukt, meldt AsiaNews...
20110930filippijnen01

Christenen op het overwegend Islamitische eiland Mindanao worden in toenemende mate door Moslims onderdrukt, meldt AsiaNews.

 

In plaatsen als Jolo, Marawi en Basilan staat de Christelijke minderheid bloot aan pesterijen en druk vanuit de Moslimbevolking. Volgens bronnen dwingen ambtenaren Christenen om hun land te verkopen om ruimte te maken voor Chinese bedrijven.

Straffeloosheid

Het klimaat van straffeloosheid, de ontvoeringen, de aanhoudende gevechten tussen het leger en extremistische Islamitische groeperingen en de economische crisis hebben een ondraaglijke atmosfeer gecreëerd voor de Christelijke bevolking. Die durven hun geloof niet meer in het openbaar te uiten.

De kathedraal in het centrum van Jolo gold altijd als het symbool van eenheid en vriendschap tussen Moslims en Christenen. Tot een paar jaar geleden stonden de deuren permanent open, maar als gevolg van aanhoudend vandalisme is de kathedraal alleen nog toegankelijk via de zijingang. Het kerkhof wordt dag en nacht bewaakt door leger en politie.

Aanslagen

De situatie is niet anders in Basilan en Cotabato. De afgelopen week zijn op beide kerken aanslagen gepleegd waarbij de wanden en ramen beschadigd raakten. Dergelijke incidenten leveren jonge extremisten de nodige publiciteit. Zij leren de intolerantie tegen Christenen van gewetenloze predikers die, vaak gefinancierd vanuit het buitenland, streven naar een restrictieve en fundamentalistische vorm van de Islam. "De situatie is heel moeilijk", aldus betrouwbare bronnen. "Christenen mogen niet reageren. Ze hebben geen andere keuze dan deze misstanden in stilte te dragen."

Hoop

Toch ziet pater Sebastiano D’Ambra tekenen van hoop. Hij is missionaris in Zamboanga en oprichter van een beweging voor interreligieuze dialoog. Hij acht verbetering van de situatie zeker niet uitgesloten al gaat het om de gevaarlijkste provincie van de Filippijnen.

"In Basilan hebben we een reeks ontmoetingen georganiseerd tussen Islamitische en Christelijke leiders. We hebben over onze ervaring verteld met de interreligieuze dialoog in andere steden en geluisterd naar de problemen van de lokale bevolking. Daaruit is een goede verstandhouding gegroeid tussen de verschillende lokale religieuze leiders. Sinds enkele maanden werken de Bisschop en de hoge Islamitische autoriteiten samen om de problemen van de twee gemeenschappen aan te pakken."

Praktische samenwerking

Die ervaring heeft geleid tot de oprichting van een interreligieuze raad die tot doel heeft Christenen en Moslims op praktisch gebied te laten samenwerken.

Als voorbeeld geeft de pater dat de bevolking van Basilan geen elektriciteit heeft. De vertegenwoordigers van de Christelijke en Islamitische gemeenschappen hebben de regering en gezamenlijke protestbrief geschreven met een aantal concrete voorstellen die dienstig kunnen zijn bij het oplossen van het probleem.

"Wat wij willen", aldus pater D’Ambra, "is een geest van dialoog. Die raakt aan alle aspecten van het leven, niet alleen religieuze zaken. Onze taak is niet om alleen maar te spreken over dialoog, maar om op concrete wijze in te spelen op problemen en de werkelijkheid die ons omringt."

 

Bron: AsiaNews