Christenen Nigeria belaagd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aanvallen op twee dorpen in Centraal Nigera hebben aan acht mensen het leven gekost. Volgens lokale bronnen bevonden zich onder de doden een vrouw en haar dochter. Dat was...
20110128Nigeria01

Aanvallen op twee dorpen in Centraal Nigera hebben aan acht mensen het leven gekost. Volgens lokale bronnen bevonden zich onder de doden een vrouw en haar dochter. Dat was de vijfde aanval op een christelijke plaats in dit gebied binnen twee weken. Eerder deze maand vielen volgens Prayer Alert minsten 13 doden bij aanvallen op meerdere afgelegen dorpen in de buurt.

Lokale bronnen melden protestdemonstraties in Jos waaraan vooral vrouwen deelnamen. Ze eisten het vertrek van de Special Task Force, die hier is gestationeerd om de vrede te handhaven. Deze eenheden worden van veel kanten ervan beschuldigd aanvallen op Christelijke gemeenschappen door de vingers te zien of er zelfs aan deel te nemen. Leden van hulporganisaties hebben bevestigd dat er gewapende overvallen waren in de dorpen Barkin en Ladi. Het zwaarst getroffen werd Wereng waar 13 doden vielen, voornamelijk vrouwen en kinderen. De BBC meldt dat de slachtoffers verwondingen van machetes en schotwonden op hun lichaam hadden.

Geladen sfeer

De organisatie Christian Solidarity Wordlwide (CSW) heeft beweerd dat er mogelijk afspraken waren gemaakt met leden van de Joint Task Force. Zij halen ooggetuigen aan die zagen dat er onder de aanvallers mannen waren in militair uniform. De onlusten vonden plaats tegen een achtergrond van toenemende spanningen tussen Christenen en moslims. De toch al geladen sfeer werd nog verergerd door bomaanslagen in Christelijke wijken van Jos op kerstavond. Volgens de BBC vonden er vorig weekend gevechten plaats in de straten van Jos. De hoofdstad van de provincie wordt beschreven als een ‘spookstad" waar menen in hun huizen blijven uit angst voor geweld en waar banken, scholen en winkels gesloten bleven. De politie heeft naar verluidt 1500 extra politiemensen ingezet in een poging om het geweld te stoppen. CSW meldt echter dat de geweldplegingen zich gedurende het weekend uitbreidde naar andere steden ten zuiden van Jos, zoals Anglo Jos en Bukuru. (Bron: Release)