Christenen Koeweit hopen op meer ruimte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De emir van Koeweit, sjeik Sanah al-Ahmet al-Dschaber al-Sabah, is donderdag door de paus in audiëntie ontvangen. Voor de monarch was de ontmoeting wellicht niet meer dan...
holy_family_cathedral

De emir van Koeweit, sjeik Sanah al-Ahmet al-Dschaber al-Sabah, is donderdag door de paus in audiëntie ontvangen.

Voor de monarch was de ontmoeting wellicht niet meer dan de afsluiting van zijn reis door Europa. De katholieke primaat van de Golfstaat, bisschop Camillo Ballin, sprak echter van "het moment van de waarheid". In zijn ogen ging het om niet minder dan de toekomst van de christenen in Koeweit, zoals hij het in The National schetste.

Mgr. Ballin sprak de hoop uit dat de eerste ontmoeting van de emir met de paus een concrete en cruciale wens dichterbij zal brengen: de verlenging van het pachtverdrag voor de grond waarop zijn katholieke instellingen gebouwd zijn. Het verdrag loopt volgens afspraak in 2016 af. De bisschop hoopt, gezien ook zijn hoge leeftijd, dat het verdrag met 50 jaar verlengd wordt. De kerkelijke gebouwen staan met goedvinden van de Emir op een geprivilegieerd grondstuk langs de kust van Koeweit-stad.

De parochie van Koeweit geeft de laatste tijd een relatief sterke groei te zien. De katholieke aanwezigheid begon na de Tweede Wereldoorlog met een kleine missiepost van Karmelieten. Met de oliewinning in de golfstaten kwamen er gastarbeiders, met name ook uit christelijke regio’s van Zuidoost-Azië. Alleen al in de afgelopen 30 jaar is het aantal katholieken vertienvoudigd tot het huidige aantal van 300.000.

Aan deze forse groei van de katholieke gemeenschap hebben mgr, Ballin en zijn enkele priesters hun handen meer dan vol. Per week vieren zij 46 maal Eucharistie, met 28 maal op zondag. De Kerk groeit ook letterlijk uit zijn voegen. "Als er paniek in de kerk zou uitbreken, zouden er honderden doden vallen," lichtte de bisschop in The National de hachelijke situatie toe. Ook de andere christelijke gemeenschappen hebben met dit probleem te kampen. De 10.000 gelovigen tellende orthodoxe Kerk, bestaande uit immigranten van de Indiase staat Kerala, heeft onderdak gevonden bij de protestante kerk.

Twee jaar geleden vroeg mgr. Ballin de emir nog om meer grond. Een antwoord heeft hij nooit ontvangen. De weerstand tegen de uitbreiding is niet op de laatste plaats te wijten aan islamistische groepen, die niet meer ruimte voor niet-islamitsche geloofsuitingen in Koeweit willen toestaan. "Wij vragen niet veel," zei de bisschop, "alleen voldoende ruimte om te bidden, ook voor de sjeik." Bij de ontmoeting van de sjeik met paus Benedictus waren de verwachtingen van de christelijke minderheid in Koeweit ook onderwerp van gesprek, deelde de woordvoerder van het Vaticaan mee. (KNA)