Christenen India vrezen nieuw geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Christelijke gemeenschap in de Indiase deelstaat Karnataka maakt zich grote zorgen over de komende massa- bijeenkomst van een ultranationalistische...
20130131_India01

De Christelijke gemeenschap in de Indiase deelstaat Karnataka maakt zich grote zorgen over de komende massabijeenkomst van een ultranationalistische Hindoe-organisatie.

De Rashtriya Sawayamsevak Sangh (RSS) wordt in hoge mate verantwoordelijk gehouden voor geweld tegen religieuze minderheden.
De bijeenkomst staat gepland voor 3 februari in Mangalore.
Sajan George, voorzitter van de Global Council van Indiase Christenen (GCIC), heeft bij de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) en de premier Orissa aangedrongen "om bijzondere bescherming te waarborgen voor Christenen: hun levens, hun eigendommen en vrijheid van eredienst, zowel in het openbaar als privé."
Sinds 2008 wordt de deelstaat bestuurd door de Bharatiya Janata Party (BJP), een partij die nauw verbonden is met ultranationalistische Hindoegroeperingen als de RSS. Die worden gezien als drijvende krachten achter het geweld en vervolging van de Christelijke minderheid.
Over drie maanden zijn er verkiezingen. Volgens Sajan George wil de BJP de conferentie gebruiken "om zijn electorale basis te consolideren en zijn nationalistische identiteit te bevestigen."

"In Karnataka probeert men de bevolking de Hindutva [Hindoe ideologie] in te prenten. Er worden minstens 100.000 RSS-aanhangers verwacht op de conferentie: deze massabijeenkomst zou kunnen uitmonden in geweld tegen Christenen", aldus George."

In 2008, gelijktijdig met de anti-Christelijke geweldsgolven in de deelstaat Orissa, vonden in Karnataka aanvallen plaats op kerken en lokale gemeenschappen, en stond de deelstaat lange tijd bekend als een van de meest gevaarlijke deelstaten voor minderheden. Volgens een rapport van GCIC over het geweld tegen Christenen ging Karnataka in 2012 "aan kop", met 41 gevallen van geweld op een totaal van 135 in heel India.

Bron en foto: AsiaNews