Christenen in Heilig Land verwachten veel van pausbezoek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De christenen in het Heilig Land zien reikhalzend uit naar het pausbezoek dat maandag zal beginnen.
christianbethlehem-200-x-134

De christenen in het Heilig Land zien reikhalzend uit naar het pausbezoek dat maandag zal beginnen.

"Landenmanager" Marie-Ange Siebrecht van Kerk in Nood bracht afgelopen week een bezoek aan het Heilig Land dat paus Benedictus XVI vanaf maandag zal bezoeken. Wat waren haar indrukken?

"De afzonderlijke Kerken zijn erg druk met de voorbereiding. De christenen zien erg uit naar de komst van de Heilige Vader. Je ziet bijvoorbeeld veel posters die het bezoek van de paus aankondigen. In Nazareth is zelfs een soort amfitheater gebouwd waar de Mis met de paus zal plaatsvinden. Ook in Bethlehem is iets gebouwd in het vluchtelingenkamp van Aida dat de paus ook zal bezoeken. Alleen het podium was te dicht bij de Veiligheidsmuur gebouwd en moest dus worden verplaatst. Er heel wat kleine problemen, maar de mensen van de voorbereiding hopen en vertrouwen op het succes van de reis."

Zullen alle christenen de Heilige Vader ook kunnen zien?

"Nee, waarschijnlijk niet. In ieder geval niet de mensen uit Gaza en Bethlehem. De paus komt naar de laatsten toe, maar zij zullen geen toestemming krijgen naar de grote bijeenkomsten in Nazareth en Jeruzalem te gaan."

Zelfs christenen uit de Gazastrook vroegen zich na de oorlog van begin dit jaar af of het wel de goede tijd was voor een pausbezoek. Hoe ziet u dat?

"Wat is wel het "juiste moment" voor een bezoek van de paus aan het Heilige Land? Dat is de grote vraag. Er is in deze regio altijd wel iets aan de hand. Ik kan alleen maar zeggen wat ik heb gezien en gehoord: De mensen verwachten over het algemeen heel veel van dit pausbezoek. Misschien zelfs teveel. De paus zal zeker geen oplossing voor alle problemen kunnen brengen."

Wat mogen de mensen ervan verwachten en wat kan de paus eigenlijk doen?

"De paus kan alleen goodwill kweken en proberen de politieke en religieuze leiders te spreken. Maar uit ervaring weet ik hoe lastig de situatie in Israël is. Bovendien wil hij vooral als een pelgrim naar het Heilig Land reizen. Hij wil de mensen zijn nabijheid laten blijken. Maar wat kan hij aan grote veranderingen brengen?

Hij kan met zijn bezoek die afschuwelijke veiligheidsmuur niet afbreken en evenmin de bestaande problemen tussen het Vaticaan en de staat Israël uit de wereld helpen. Maar het is al een belangrijk teken dat hij komt. Ik ben benieuwd wat hij gaat zeggen. In welke richting zijn toespraken zullen gaan moeten we afwachten. Ook hoe de mensen deze zullen ontvangen. In het Heilig Land is op dit moment alles onduidelijk."

De situatie van de Kerk is er een stuk duidelijker, zoals u de afgelopen weken heeft ervaren. Wie heeft u zoal gesproken?

"Ik heb natuurlijk vooral projectpartners van Kerk in Nood bezocht. Zo was ik in Galilea waar de situatie van christenen, vergeleken met die op de Westelijke Jordaanoever en Bethlehem, natuurlijk veel beter is. Toch gelden deze mensen in Israël als tweederangs burgers. Zij hebben niet dezelfde vrijheid als de andere Israëliërs. Zij mogen niet op dezelfde manier reizen als andere Israëlische burgers. Er zijn nog altijd 73.000 Grieks-katholieke christenen in Galilea. Dat is niet gering! En de gemeenschappen zijn erg vitaal. De mensen zetten zich echt in om de gemeenschap levend te houden, heb ik ervaren. Dat was niet zomaar een vraag om hulp. Natuurlijk hopen de mensen dat Kerk in Nood helpt, maar ze zijn ook bereid hun eigen steentje bij te dragen om ervoor te zorgen dat de hulp ook vrucht zal dragen. En de bijdragen van de christenen ter plaatse is bepaald geen kleinigheid."

Wat zijn uw indrukken van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever?

"De grootste problemen heb ik voornamelijk ervaren in Bethlehem. Mensen wonen er door de muur als in een gevangenis! Ze kunnen er niet in of uit. Ze voelen zich gevangen en ze zijn het ook!

De situatie is zeer zwaar voor jonge christelijke paren. Een jonge man heeft bijvoorbeeld een identiteitskaart om in Jeruzalem te kunnen werken. Maar zijn vrouw mag Bethlehem niet verlaten om er met hem te kunnen leven. Hij mag op zijn beurt ook niet in Bethlehem wonen. Het gevolg is natuurlijk dat iedereen probeert dit soort situaties met valse documenten te omzeilen. Deze mensen leven met de constante angst of ze ‘s avonds nog wel naar huis kunnen, of hun gezinsleden van hun werk of een bezoek mogen terugkeren. De situatie voor de christenen in het gebied rond Bethlehem is echt heel moeilijk en rust als een berg op hen. Als wij Europeanen het Heilig Land bezoeken merken wij het niet eens, als we het al zouden begrijpen. Voor buitenlanders is de afstand van Bethlehem naar Jeruzalem een steenworp. Maar voor Palestijnen – en de meeste christenen in het Heilig Land zijn Palestijnen – is het een enorm probleem."

Deze slechte levensomstandigheden van de christenen is al langer bekend. Is er sprake van enige verbetering? Kan de paus misschien iets doen?

"Wij hopen dat de paus dit probleem zal kunnen oplossen. Volgens mij zal en moet dat ook een van de zwaartepunten zijn van zijn lezingen en toespraken. Maar wat moet men doen als de gesprekken geen bevredigend resultaat opleveren? Het betreft onder meer de visumregeling voor katholieke religieuze ordes, voor priesters en religieuzen. Het kost zielzorgers enorm veel werk een visum te krijgen. De staat Israël wil nu ook dat de Kerk belastingen gaat betalen.

Ik heb met een aantal Joden in Israël gesproken die mij zeiden, en ik citeer alleen en ik geef hier niet mijn persoonlijke mening of die van Kerk in Nood, maar ik heb een aantal Joden gesproken die zeiden: "Onze nieuwe regering is racistisch." Als dat klopt is dat zeer deprimerend."

Kerk in Nood is er om te helpen, in welke moeilijke omstandigheden christenen ook verkeren. Welke projecten heeft u in het Heilig Land bezocht?

"We hebben een aantal bouwprojecten in het noorden van Israël, in Galilea, bezocht. Zo steunen wij de bouw van een pastoraal centrum van de maronitische Kerk. Voor de melkitische Kerk helpen wij in een aantal dorpen met de bouw van parochiezalen. Dit is de mensen daar heel belangrijk. Het is bij hen de gewoonte in de parochiezaal samen te komen bij doopsel, eerste communie, huwelijk en uitvaart. Je ziet ook dat mensen in hun parochiezaal veel geld en tijd investeren.

We hebben ook enkele projecten om theologie- en priesterstudenten met een studiebeurs te helpen. Op de Westelijke Jordaanoever helpen we bij de wederopbouw en renovatie van kerken en kloosters. De universiteitsbibliotheek in Bethlehem helpen we met de aanschaf van nieuwe boeken.

Bovendien helpen wij christenen uit Bethlehem met de productie en verkoop van olijfhoutproducten in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De mensen zijn daar erg dankbaar voor. Zo zijn we ook in staat gebleken mensen ervan te overtuigen te blijven die anders geëmigreerd zouden zijn.

Wat kunnen we hier in Westen doen om de pausreis zo te begeleiden dat deze ook bijdraagt aan de situatie van de lokale bevolking?

"Boven alles vragen de christenen in het Heilig Land ons om gebed. Dat hebben we overal te horen gekregen. Ook de patriarch heeft ons vlak voor ons vertrek gezegd: "Ik heb alle kloosters in het Heilig Land gevraagd te bidden opdat de pausreis een stap vooruit mag zijn voor de christenen." Ik ben het er zonder meer mee eens dat gebed veruit het belangrijkste is dat we kunnen bijdragen.
En iedereen die naar het Heilig Land reist moet ervoor zorgen dat hij niet alleen een bezoek brengt aan de heilige plaatsen. Men moet niet vergeten de "levende stenen" te bezoeken. De mensen daar zijn zo ontzettend blij als ze merken dat andere christenen delen in hun lijden en hun vreugde. Want ondanks alle tegenspoed vormen deze mensen een zeer levendige gemeenschap!"

Bron: Kerk in Nood