Christenen, hindoes en moslims "volgeling van Christus"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De gelovigen kwamen dit weekeinde met meer dan vijftien duizend mensen naar de jaarlijkse bijeenkomst van de beweging Khrist Bhakta (volgelingen van Christus) in het Indiase Varanasi.

De gelovigen kwamen dit weekeinde met meer dan vijftien duizend mensen naar de jaarlijkse bijeenkomst van de beweging Khrist Bhakta (volgelingen van Christus) in het Indiase Varanasi.

Al tien jaar komen christenen, hindoes en moslims van verschillende sociale geledingen er bijeen, verenigd door toewijding aan Jezus. Jaarlijks organiseert de beweging een gebedsdriedaagse (Satsang) in de Ashram van Matridham. Mensen uit de deelstaten Orissa, West-Bengalen, Jharkhand, Chattisgarh en Uttar Pradesh trekken er massaal naar toe.

De bijeenkomst wordt geleid door priesters van de Indiase Missiesociëteit (IMS) die meer dan vijftien jaar hebben gewerkt en geleefd in de heilige stad van het hindoeïsme. De openingswoorden werd gesproken door mgr. Patrick D"Souza, emeritusbisschop van Varanasi. Dit jaar wordt de Satsang gekenmerkt door twee specifieke feiten: het getuigenis van een aantal leken die de beweging al een aantal jaren volgen en een interreligieuze gebedsdienst waaraan christenen, hindoes, boeddhisten, sikhs en moslims en hun leiders deelnemen.

Getuigenissen

Leden van Khrist Bhakta die de gebedsmomenten samenroepen en getuigenis geven zijn afkomstig uit verschillende regio"s en religieuze culturen.
Ashok Bhai is een jonge werknemer uit een hindoefamilie van Uttaranchal in Noord-India. Vijf jaar geleden redde een ontmoeting met Jezus hem uit een diepe wanhoop die hem tot de rand van zelfmoord had gebracht. In 2005 kwam hij met de Khrist Bhakta-beweging in contact en sindsdien is hij een regelmatige bezoeker van de ashram in Varanasi.
Sadhu Nityanand komt uit de welgestelde familie van brahmaan Madhya Pradesh. Opgegroeid in de Hindoe traditie ontdekte hij het christendom tijdens zijn studie aan het Ramjas College in Delhi Nitesh. Na zijn toetreding tot de Evangelische Kerk werd hij door zijn familie verbannen. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot rondreizend predikant.

Gebedsmoment
Pater Anil Dev, IMS, is de priesterverantwoordelijke voor de beweging. Tegenover AsiaNews vertelt hij dat "het de bedoeling van de jaarlijkse Satsang is het geloof voor Khrist bhaktas te bevestigen." De bijeenkomst van dit jaar "geeft theologische reflectie op het thema "Christus, gezin en milieu"."
De interreligieuze gebedsbijeenkomst, die ook tijdens eerdere Satsangs plaatsvonden, was dit jaar vooral gericht op de integriteit van de schepping. Er werd gebeden om bescherming van de mensen tegen de vele natuurrampen die India elk jaar overkomen. Daarbij vallen telkens vele doden en wordt de situatie van de honderdduizenden toch al arme mensen nog eens extra verzwaard.

Bron:AsiaNews