Christenen eisen gebruik "Allah" op

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een groep Maleisische christenen is een petitie begonnen om de regering te dwingen het gebruik toe te staan van het woord "Allah" door niet-moslims. Dat meldt AsiaNews.
herald-allah-200-x-136

Een groep Maleisische christenen is een petitie begonnen om de regering te dwingen het gebruik toe te staan van het woord "Allah" door niet-moslims. Dat meldt AsiaNews.

Aanleiding is het onlangs door de regering bekrachtigde verbod voor niet-moslims nog langer het woord Allah te gebruiken als aanduiding voor hun god.

Sinds het begin van de petitie zijn duizenden handtekeningen verzameld, inclusief die van moslims en hindoes. Na afloop van de handtekeningenactie, op 29 maart, zullen deze aan premier Abdullah Ahmad Badawi worden aangeboden.Initiator van de campagne is Jeffrey Kitingan, broer van vicepremier Josep Pairin Kitingan van Saba, een van de twee Maleisische provincies van Borneo, waar de grootste concentratie katholieken woont. De initiatiefnemers hopen dat de internetpetitie (www.petitiononline.com/sabahan/petition.html) ook internationale aandacht krijgt.

"Allah" wordt in het Maleis algemeen voor "God" gebruikt, ongeacht religie. Het woord Allah is afkomstig uit het Arabisch en staat sinds mensenheugenis voor Opperwezen. De eerste Arabische christenen gebruikten het woord Allah voor God al eeuwen voordat Mohammed geboren werd.

Twee jaar geleden verbood het Ministerie van Veiligheid onverwacht het katholieke weekblad <i>Herald</i> nog langer het woord Allah te gebruiken als godsaanduiding omdat dit moslims in verwarring zou kunnen brengen. Het ministerie dreigde toen de vergunning van het blad in te trekken.

Inmiddels is het verbod uitgebreid naar alle publicaties, liederen en plechtigheden van christenen. Dat betekent dat bijbels, catechismussen, lied- en gebedenboeken in overtreding van de wet zijn.

De regering wordt onderdanigheid aan bepaalde islamitische pressiegroepen verweten. De regering gaf onlangs toestemming het woord Allah te gebruiken indien op de publicatie nadrukkelijk "alleen voor christenen" staat afgedrukt. Eind februari trok de regering deze toestemming weer in en dreigt nu maatregelen te nemen tegen overtreding.

Het aartsbisdom Kuala Lumpur heeft de regering voor de rechter gedaagd wegens overtreding van het grondwettelijke recht op vrijheid van godsdienst. De eerste hoorzitting was eind februari en is verdaagd naar eind mei.

Bron: KN