"Christenen Egypte makkelijk doelwit"

donderdag, 13 april 2017
Nieuws
Na twee bomaanslagen op gelovigen bij Koptisch-orthodoxe kerken op zondag, heeft het Koptisch-Orthodoxe aartsbisdom van Minya aangekondigd dat het Pasen zal vieren zonder de typische feestelijke aankleding.
ACN-20161216-49340-Aanslag-Cairo

 De naleving van Pasen in het Koptisch-orthodoxe aartsbisdom Minya zal worden beperkt tot liturgische diensten “zonder enige feestelijke manifestaties” tijdens de rouw voor de 45 Koptisch-orthodoxe gelovigen die werden gedood bij aanvallen op zondag. Twee Koptisch-Orthodoxe kerken waren het doelwit van aanslagen door Islamitische Staat op 9 april, Palmzondag. Bij de aanslag op St. George’s in Tanta werde 28 mensen gedood. Kort daarna, ging een andere bom af buiten de St. Mark-kathedraal in Alexandrië, waarbij nog eens 17 mensen omkwamen.

Christenen blijvend doelwit
Veiligheidsexperts maken zich zorgen over de ontwikkelingen in Egypte, waar voorheen vooral leger en politie doelwit waren van terroristen. “Christelijke doelen zijn makkelijker – kerken zijn veel moeilijker te versterken dan te zeggen een kazerne of een politiebureau. Het is een verontrustende ontwikkeling, omdat het aangeeft dat we mogelijk herhaalde en aanhoudende aanvallen tegen deze ‘zachte doelen’ zullen zien”, aldus de Britse terrorisme expert H.A. Hellyer. 

Bezoek Paus Franciscus
De aanvallen komen enkele weken voordat Paus Franciscus Egypte bezoekt om de vrede en dialoog tussen Christenen en Moslims in het landte bevorderen. Paus Franciscus, na het vieren van Palmzondag Mis in St. Peter’s Square, veroordeelde het geweld en vroeg God om “de harten te bekeren van wie angst, geweld en dood zaaien en van wie wapens maken en verhandelen.” Ook betuigde hij zijn solidariteit met de Koptisch-orthodoxe patriarch van Alexandrië, Tawardos II.

Bron: CNA/El Arabiya