Christen in Bangladesh krijgt celstraf vanwege Evangelisatie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Vanwege "het creëren van chaos", het distribueren en verkopen van Christelijke boeken in de buurt van een grote Moslimbijeenkomst, is de 25-jarige Bengaalse Christen Biplob Marandi, door een mobiele rechtbank, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.
20112403_Marandi01

Vanwege "het creëren van chaos", het distribueren en verkopen van Christelijke boeken in de buurt van een grote Moslimbijeenkomst, is de 25-jarige Bengaalse Christen Biplob Marandi, door een mobiele rechtbank, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De beschuldiging en veroordeling luidde "het creëren van chaos op een religieuze bijeenkomst, door het verspreiden van Christelijke boeken". De aanklacht maakte geen melding van enige confrontaties. De broer van Marandi, dominee in de plaatselijke kerk verteld: "Ik denk dat sommige fanatieke Moslims het werk van mijn broer onislamitisch vinden. Zij creëerden de chaos en overhandigden mijn broer bij de politie en mobiele rechtbank. Er was geen ruzie toen mijn broer de Christelijke boeken verspreidde."

Dwang

Dominee Marandi zei dat hij niet kan begrijpen hoe een rechter bepaald dat één man een bijeenkomst van honderdduizenden Moslims kon verstoren. "Begrijpelijk dat fanatieke Moslims dit roepen, maar hoe kan een eervolle rechter dit zeggen?" In het vonnis staat verder dat Marandi in de rechtbank toegegeven heeft schuldig te zijn. "Dit geval ligt religieus zeer gevoelig", zegt zijn broer, "ik vermoed dat zijn bekentenis een verklaring is die onder dwang is afgelegd."

Karikatuur van rechtvaardigheid

Dominee Marandi zegt dat zijn broer Christelijke boeken verkocht om in zijn levensonderhoud als straatevangelist te kunnen voorzien. "In de buurt van de Moslimbijeenkomst waren veel mensen geïnteresseerd in de boodschap die hij verkondigde. Waren er maar meer mensen zoals hij, die de straat op gingen om het Christelijk geloof te verspreiden." De predikant was verrast dat zijn broer zo snel werd aangehouden, beschuldigd en veroordeeld. "Mijn broer heeft voor de rechtbank niet de kans op zelfverdediging gekregen. Hem veroordelen tot een jaar gevangenisstraf voor evangelische activiteiten, zonder de mogelijkheid op zelfverdediging is een karikatuur van rechtvaardigheid. Dit mag niet worden aanvaard in een democratisch land."

Hoger beroep

De familie van Marandi had een advocaat, een moslim, voor hem ingehuurd, maar deze heeft nagelaten zijn werk te doen. "Als deze zijn werk goed had gedaan, dan had er een kruisverhoor kunnen plaatsvinden met betrekking tot zijn schuldbekentenis." Hij vervolgd "Moslims die de evangeliserende praktijken niet konden tolereren hebben hem aan de politie overgedragen". Daarop heeft de familie een Christelijke advocaat ingehuurd. Deze heeft inmiddels hoger beroep aangetekend, met een appél op de grondwet, waarin de Godsdienstvrijheid is geregeld. Hij heeft de rechtbank verzocht om Marandi vrij te laten en het vonnis nietig te verklaren. De advocaat "hoopt dat de eerwaardige rechter de zaak heroverweegt, omdat een onschuldig man die slachtoffer is van de omstandigheden vastzit".

Minderheid

De bevolking van Bangladesh bestaat uit een overgrote meerderheid Moslims. Ongeveer 89 procent van de ruim 164 miljoen inwoners behoort tot de Islam. Christenen zijn met 1 procent de kleinste minderheid.

 

(Bron: KN/ CDN)