Christen doodgeschoten in Mosul

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Opnieuw is de Christelijke ge- meenschap in Irak het slachtoffer van een doelgerichte moord. Maandagmorgen werd een orthodoxe...
20110531irak01

Opnieuw is de Christelijke gemeenschap in Irak het slachtoffer van een doelgerichte moord. Maandagmorgen werd een orthodoxe Christen doodgeschoten in Mosul in Noord-Irak.

Ontvoeringspoging

Arkan Jihad Yacob was al twee keer het doelwit geweest van een ontvoering, maar hij had telkens weten te ontkomen. Maar deze keer wachtten zijn belagers hem op toen hij naar zijn werk ging en schoten hem in koelen bloede dood.

Volgens bronnen van AsiaNews was Arkan Jihad Yacob een orthodoxe Christen en adjunct-directeur van een cementfabriek. Yacob werd in 1948 in Mosul geboren. Hij was gehuwd en had vier kinderen.

Dat het om een koelbloedige moord ging blijkt uit de wijze waarop de moordenaars te werk zijn gegaan. Volgens de politie gaat het om een moord in executie-stijl waarbij meerdere schoten zijn afgevuurd. De daders gebruikten geluiddempers.

Permanente angst

Met de moord op Yacob lijkt het geweld tegen de Christenen in Irak weer op te laaien.

De vorige aanslag op de Christelijke gemeenschap vond plaats op 16 mei, toen het zwaar verminkte lichaam van een Christelijke man werd gevonden. Hij was ontvoerd en daarna gemarteld en onthoofd toen bleek dat zijn familie het geëiste losgeld van 10.000 dollar niet kon opbrengen.

Volgens AsiaNews verkeert de Christelijke gemeenschap in Irak in permanente staat van angst omdat zij het doelwit blijft van ontvoeringen. Die, wanneer zij mislukken, altijd eindigen in bloed.

Bron: AsiaNews