Christelijke tiener riskeert doodstraf om blasfemie

vrijdag, 25 augustus 2017
Nieuws
Asif Masih (16) verkeert in doodsgevaar. Nadat een imam hem beschuldigde van het verbranden van de Koran, wist de politie een lynchpartij ternauwernood te voorkomen. De jongen riskeert echter de doodstraf.
20170825-Asif-Masih

Door Kamran Chaudhry

Asif Masih (16) verkeert in doodsgevaar. Nadat een imam hem beschuldigde van het verbranden van de Koran, wist de politie een lynchpartij ternauwernood te voorkomen. Hoewel het niet zeker is dat Asif de Koran verbrandde, verdient de jongen volgens een medewerker van de Kerk enige clementie omdat hij “licht verstandelijk gehandicapt is.”

Asif Masih werd in de Pakistaanse provincie Punjab gearresteerd, naar verluid voor het verbranden van bladzijden uit de Koran. De wet is in dit geval klip en klaar: hij zal terecht staan voor blasfemie en kan de doodstraf krijgen. De vader van de jongen ontkent de beschuldiging en zegt dat de aangifte het gevolg is van economische redenen.

Het incident in kwestie vond plaats op 12 augustus in Jamkay Chattha. Na de veronderstelde misdaad werd de jongen omringd door een uitzinnige menigte Moslims die hem van blasfemie beschuldigden en afranselden. Hij werd gered door de politie die hem arresteerde. De zaak tegen Masih werd aanhangig gemaakt door de lokale imam, Arshad Ali, die zei dat de jongen “Petroleum goot over de bladzijden van de Koran en ze in brand stak op het bordes van de moskee. Toen vluchtte hij. We blusten de vlammen, maar de Koran was verbrand.” De familie van Masih verwerpt de beschuldigingen en volgens diverse mensen in de gemeenschap zijn er tegenstrijdigheden in de verklaring van de imam. Zo zouden eerder al verbande pagina’s uit de Koran zijn gevonden buiten de tempel en kon de imam vanwege verplichtingen in de moskee onmogelijk ooggetuige zijn op het genoemde tijdstip. 

“De jongen is vuilnisman en vertwijfeld,” zei Cecil Shane Chaudhry, medewerker van de Nationale Commissie voor Recht en Vrede (NCRV) van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Pakistan. “Hij verdient het voordeel van de twijfel. We hopen dat het gezonde verstand zegeviert en het recht zijn loop neemt. Per slot van rekening is het zo dat veel Moslims vergiffenis krijgen voor het per ongeluk beledigen van heiligen.”

Bron: AsiaNews