Christelijke stad Sadad dreigt te vallen

vrijdag, 06 november 2015
Nieuws
Sinds enkele dagen probeert de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de Syrische plaats Sadad te veroveren. Duizenden inwoners uit de christelijke stad zijn op de vlucht. Bij een kort bewind onder IS in 2013 vermoordden de jihadisten eerder 45 Christ
ACN-20131111-02440

Na hevige aanvallen door jihadisten van IS zijn duizenden Syrische Christenen op de vlucht. Dit meldt de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Homs, mgr. Selwanos Boutros Alnemeh, aan Kerk in Nood. “Sinds 31 oktober verovert IS plaatsen in de omgeving. Mheen, een plaats op zeven kilometer van Sadad is al in handen gevallen van de jihadisten. Inwoners van Sadad en Hafar zijn gevlucht uit angst voor een verdere opmars van de IS-strijders en vanwege de zware bombardementen.” 

Ook in 2013 bezet
Volgens de aartsbisschop hebben bijna 15.000 mensen hun huizen verlaten en hun toevlucht gezocht in Homs, Zaidal en Fairouzah. “Ondanks de aanwezigheid van het Syrische regeringsleger komt de stad steeds verder in gevaar”, aldus de aartsbisschop. "We zijn bang dat IS – God verhoede – de stad inneemt. We zouden het centrum van het Christendom in ons bisdom verliezen." De stad werd in oktober 2013 reeds kort veroverd door een alliantie van rebellen, waaronder Islamitische Staat. De jihadisten vermoordden destijds 45 Christenen, die voor een deel nog begraven liggen in massagraven en onder verwoeste kerken en huizen.

Pater Luka Awad, assistent van de aartsbisschop en verantwoordelijk voor humanitaire noodhulp, vertelde donderdag bij een bezoek aan Kerk in Nood dat de mensen die uit Sadad en omgeving zijn gevlucht nauwelijks iets bij zich hebben. "We doen er alles aan om hen te helpen in deze noodsituatie. Maar er zijn veel. We zijn hen nu nog aan het registreren. Onze grootste zorg is eerst om voldoende woonruimte voor de mensen te vinden." De kerk is afhankelijk van de vrijgevigheid van mensen. Syrische Christenen die in de Verenigde Staten wonen, hebben op verzoek van de Kerk hun woningen in Syrië geopend voor de vluchtelingen. Pater Luka benadrukt dat zijn bisdom hen alleen dankzij de steun van organisaties zoals Kerk in Nood kan voorzien van humanitaire hulp als voedsel en kleding.

Christenen al eerder bedreigd
Volgens de pater hebben nu bijna alle burgers Sadad verlaten. Het regeringsleger probeert de plaats te behouden. Maar dat is niet gemakkelijk. "De gevechten zijn zeer gewelddadig. IS maakt gebruik van zware wapens en vecht hard. Sadad is strategisch belangrijk voor IS omdat het in de buurt van de snelweg tussen Damascus en Homs ligt. IS wil het verkeer onderbreken. Daarnaast komen ze dichter bij Homs en de oliereserves in het gebied. Volgens de pater willen de jihadisten Sadad ook veroveren omdat het een christelijke plaats is. "Toen IS-strijders Qaryatayn veroverden, hebben ze bedreigd: we vermoorden alle Christenen van Sadad."

Sadad is een belangrijk christelijk centrum. "De mensen hier spreken nog steeds Aramees, de taal van Jezus. We hebben hier ook belangrijke kerken. Het is echt een centrum van het christelijk erfgoed. We moeten er niet aan denken dat het verloren gaat. We zijn echt bang voor ons cultureel erfgoed en smeken de internationale gemeenschap om een einde te maken aan deze oorlog. Mijn volk kende in 1915, honderd jaar geleden, al een genocide. We kunnen in de 21e eeuw geen nieuwe gebruiken."

Kerk in Nood helpt vluchtelingen in nood in Syrië sinds het uitbreken van de oorlog in 2011. Alleen al dit jaar werd € 8.600.000 voor humanitaire hulp en pastorale projecten verstrekt aan de lokale Kerk. Met uw bijdrage kunnen we nog meer Syriërs helpen.