Christelijke professor mishandeld in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Islamitische studenten hebben een christelijke professor op de Peshawar University College aangevallen omdat hij weigerde op hun eis in te gaan dat hij zich moest bekeren tot de islam. De psychologie professor Samuel John vertelde dat 14 juni zo'n ...
20100701pakistan01

Islamitische studenten hebben een christelijke professor op de Peshawar University College aangevallen omdat hij weigerde op hun eis in te gaan dat hij zich moest bekeren tot de islam.

Dat meldde de docent later aan persbureau Compass. De psychologie professor Samuel John, vader van vier kinderen, die al 12 jaar lesgeeft op het college in Peshawar (Pakistan), vertelde dat 14 juni zo"n 20 to 25 studenten op hem af stormden en hem aanvielen toen hij zijn huis op de campus verliet. "Ik riep om hulp, maar niemand kwam," zei John. Toen zijn vrouw merkte wat er gaande was, rende ze toe om hem te helpen maar de studenten sloegen haar vervolgens ook. Zowel John als zijn vrouw werden naar het ziekenhuis om behandeld te worden aan hun verwondingen. De professor hield ernstige verwondingen over.

Bedreigingen

"Ik krijg nog steeds bedreigingen," vertelde de professor. Ze zeggen mij "verlaat de universiteit of accepteer de islam. Als je je niet bekeert, zullen we je gezin vermoorden." De politie weigerde een rapport op te maken van het gebeurde.

Op 15 mei hadden vijf studenten John opgezocht. Ze zeiden hem "professor, U bent een goede leraar en een goede mens, bekeer u tot de islam en we zullen U van alles voorzien wat u nodig hebt". John was verbaasd en vroeg "waarom willen jullie dat ik mij bekeer? Ik ben een christen en Jezus Christus is mijn redder. Hij geeft mij alles." Een van de studenten werd kwaad en zei: "vergeet niet dat u een gezin hebt". Waarop John zei voor niemand bang te zijn. "God zal mij en mijn gezin beschermen." Toen hij het incident meldde bij de decaan van de universiteit zei deze dat hij niets kon doen. De islamitische studentenverenigngen werden gesteund door politieke partijen en machtige moslimgroeperingen.

Zijn gezin maakte zich zorgen en andere professoren overwogen te gaan staken om excuus van de studenten te krijgen die hem bedreigden. "Dit is een universiteit," merkten ze op, "niemand mag de wet in eigen handen nemen. Wij zijn professor en doceren iedereen zonder dicriminatie op grond van godsdienst, geloof of kleur." Maar er volgde geen actie van de autoriteiten. Wel gooiden moslimgroepen stenen naar zijn huis, stuurden dreigbrieven en uitten telefonische dreigingen aan het adres van het gezin.

John was onlangs door verschillende colleges in de provincie onderscheidden voor zijn werk. Bronnen van christelijke zijde wezen erop dat Islamitische professoren en studentenverenigingen ontsteld waren dat een christelijke docent zoveel aandacht kreeg. (Bron: CDN)