Christelijke moeder in Somalië vermoord

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een moeder van vier kinderen is op 7 januari aan de rand van Mogadishu gedood door islamitische extremisten van de al Shabaab militia vanwege haar Christelijk geloof. Dat heeft een verwante van het slachtoffer, die anoniem wil blijven, verteld. Volgens de
20110119Somali01

Een moeder van vier kinderen is op 7 januari aan de rand van Mogadishu gedood door islamitische extremisten van de al Shabaab militia vanwege haar Christelijk geloof. Dat heeft een verwante van het slachtoffer, die anoniem wil blijven, verteld. Volgens de verwante is de 36-jaige Asha Mberwa vermoord in het dorp Warbhigly. De extremisten hadden haar een dag eerder gearresteerd bij haar woning. Ze werd gedood door het afsnijden van haar keel in het bijzijn van dorpsgenoten die kwamen toesnellen.

Ze liet vier kinderen achter van respectievelijk 4, 6, 8 en 12 jaar. Haar man was niet thuis op het moment dat zij werd opgepakt. De verwante zei dat de man zijn vrouw nog gebeld had op 5 januari over plannen om met de familie te verhuizen naar een andere plaats. Het lukte Al Shabaab, die grote delen van Mogadishu in handen heeft, het telefoongesprek af te luisteren en te horen dat de vrouw Christen was geworden.

Zuiveren

De man vertelde Compass in een telefoongesprek dat Mberwa vreesde dat het leven van haar en haar familie in gevaar was. Nadat al Shabaab eerdere telefoongesprekken met haar man had opgevangen, ontving zij bedreigingen. De man is naar een onbekende plaats gevlucht. Volgens Mberwa’s verwante ontfermde een "goede Samaritaan" in Mogadishu zich over haar vier kinderen. De getraumatiseerde kinderen blijven roepen om hun moeder. De extremisten van Al Shabaab controleren grote delen van zuid – en centraal-Somalië en zijn met een campagne gestart om het land te zuiveren van zijn verborgen Christenen. Al Shabaab met zijn 3.000 tot 7.000 aanhangers streeft ernaar een strenge versie van de sharia in te voeren.

Doodstraf

Al Shabaab was een van de splintergroepen die ontstonden nadat Ethiopische groeperingen de Islamitische Rechtbanken Unie in Somalië in 2006 van haar macht ontdeed. Vanwege haar banden met al Queda wordt al Shabaab door westerse regeringen beschouwd als een terroristische organisatie. De overgangsregering in Mogadishu die strijd levert om opnieuw controle over het land uit te oefenen, behandelt de Christenen weinig beter dan de extremisten van al Shabaab. President Sheik Sharif Sheik Ahmed staat een versie van de sharia voor die de doodstraf voorschrijft voor diegenen die de islam verlaten. (Bron: CDN)