Christelijke leiders in Nepal bedreigd

dinsdag, 27 oktober 2015
Nieuws
In Nepal neemt de angst over toekomstige veiligheid binnen de kleine christelijke gemeenschap toe na aanvallen op kerken en nieuwe bedreigingen.
20081016_002

In de nacht van 14 september 2015 werden in het oosten van Nepal drie protestantse kerken gebombardeerd. In dit gebied wonen meer Christenen dan elders in het land. Daarbij vielen enkele gewonden. Een van de geplaatste bommen was niet afgegaan, maar explodeerde later bij het politiebureau. Vier agenten die bezig waren de bom onschadelijk te maken, raakten gewond. Het incident vond plaats enkele uren voor een stemming over het seculiere karakter van de staat Nepal. Een voorstel tot wijziging van de grondwet om Nepal voortaan weer als een Hindoestaat te zien, zou hiertoe verworpen moeten worden.

Hindoenationalisten
Hoewel geen groep de verantwoordelijkheid voor het incident heeft opgeëist, gaat de verdenking uit naar radicale Hindoes. Pamfletten van de extremistische Hindu Morcha Nepal (HMN) groep werden gevonden op de plaats delict. In de pamfletten beschuldigt HMN de regering van Nepal te handelen onder contrôle van buitenlandse agenten. Het Christendom wordt de belangrijkste oorzaak genoemd van religieuze en ethnische conflicten in het land. De radicalen stellen dat zij de komst naar Nepal van buitenlandse christelijke leiders niet langer dulden en zweren dat zij van Nepal een land maken zonder Christenen: “Wij waarschuwen alle buitenlandse christelijke leiders om dit land onmiddellijk te verlaten. We nodigen allen uit die zich tot het Christendom bekeerd hebben of christelijke leiders zijn geworden om terug te keren tot de religie van hun voorouders.” De politie onderzoekt het incident.

Het politieke landschap van Nepal kent veel spanningen. De nieuwe grondwet, de eerste die is geschreven door gekozen vertegenwoordigers, bevestigt Nepal als een federale democratische republiek met seculiere normen en waarden. Een meerderheid van de Nepalese bevolking vierde dit met het aansteken van kaarsen en een processies. De politieke partijen die etnische minderheden vertegenwoordigen uit het grensgebied met India houden (gewelddadige) protestacties. Daarbij zijn tot dusver meer dan veertig mensen om het leven gekomen.

De aanval op de kerken heeft onder de christelijke minderheid opnieuw angst gezaaid. “We bidden en hopen dat niet meer kerken worden vernield of gebombardeerd nu in de nieuwe grondwet is gekozen voor een seculiere staat. Intussen zullen we ons blijven inzetten voor hulp aan de armste mensen van Nepal”, aldus een bron dichtbij de Katholieke Kerk van Nepal, die verder anoniem wenst te blijven.