Christelijke leiders gearresteerd in Laos

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Religieuze minderheden in Laos, vooral Christenen, zien zich opnieuw beroofd van hun godsdienstvrijheid; zowel lokale als nationale autoriteiten verstevigen hun greep op de gelovigen. Volgens een persverklaring van woensdag heeft een dorpshoofd...
20140627Laos01

Religieuze minderheden in Laos, vooral Christenen, zien zich opnieuw beroofd van hun godsdienstvrijheid; zowel lokale als nationale autoriteiten verstevigen hun greep op de gelovigen. Volgens een persverklaring van woensdag heeft een dorpshoofd in Saisomboon (provincie Savannakhet) de begrafenis van een vrouw verhinderd omdat de vrouw die zaterdag daarvoor overleed, onlangs Christen is geworden.
In plaats daarvan werd men gedwongen haar in een plaatselijke begraafplaats ter aarde te bestellen volgen een boeddhistische rite, die de familie op last van de autoriteiten bij moest wonen. Het grafveld kent geen enkele Christelijke verwijzing en is ook niet bedoeld als begraafplaats voor Christenen. De politie pakte bovendien Christelijke leiders op die de begrafenis wilden bijwonen.

Volgens Human Rights Watch voor Lao Religious Freedom (HRWLRF) is het dorp waar het incident plaatsvond hetzelfde als waar drie Christelijke meisjes in mei geen eindexamen mochten doen vanwege hun geloof. Zondagmorgen stierf mevrouw Chan, een moeder van acht, een natuurlijke dood. Zij bekeerde zich met haar familie twee maanden geleden tot het Christendom. Het was de vijfde familie van Saisomboon die Christen werd. Daarom startten de autoriteiten met aanvallen van leden van minderheden met toenemend geweld.

De autoriteiten riepen de leden van de familie op hun Christelijk geloof af te zweren en terg te keren naar het boeddhisme. Ze weigerden en hielden vast aan hun geloof in Jezus. Toen ze een Christelijke begrafenis wilden, begroef het dorpshoofd de vrouw op het lokale grafveld volgens een boeddhistische rite als een daad van belediging van het Christelijk geloof van de vrouw. Bovendien oefenden de functionarissen in samenwerking met de politie druk uit door diverse Christelijke leiders uit naburige dorpen te arresteren die voor de begrafenis gekomen waren. Sinds de communisten aan de macht kwamen in 1975 en de buitenlandse missionarissen verdreven, staat de Christelijke minderheid in Laos onder strikte controle en wordt haar vrijheid om hun geloof te vieren beknot. In het land van zes miljoen inwoners is 67 procent boeddhist en ongeveer 2 procent christen, waarvan 0,7 procent katholiek.

Bron: AsiaNews

Foto: bosnewslife.com