Christelijke leider in China vrijgelaten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In China is de voorganger Zhang Rongliang vrijgelaten. De in 2004 opgepakte geestelijke werd in 2006 veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zij nog vijf andere Christenen vrijgelaten. Dat heeft...
20110906china01

In China is de voorganger Zhang Rongliang vrijgelaten. De in 2004 opgepakte geestelijke werd in 2006 veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zij nog vijf andere Christenen vrijgelaten. Dat heeft de organisatie Open Doors vrijdag gemeld. Open Doors is de protestantse instantie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde Christenen.

De nieuwssite Baptist Press deelde donderdag mee dat eveneens drie vrouwen, Gao Fuqin, Zhao Guoai, Yang Hongzhen, en een man, Li Shuangpin, werden vrijgelaten. Zij hadden een hoge positie in de Fushan huisgemeenschap Linfen. De kerk van de gemeenschap werd in september 2009 verwoest door de Chinese politie. Vijf leden van de gemeenschap zitten nog gevangen. Baptist Press meldt verder dat een tegenstander van het abortusbeleid in China lichamelijk wordt uitgeput en streng wordt bewaakt. Zhang Rongliang, leider van de China for Christ Church, een grote niet-geregistreerde huiskerkbeweging in China met meer dan vijf miljoen leden, werd eind 2004 zonder aanklacht gearresteerd. Pas in juni 2006 veroordeelde China hem tot 7,5 jaar gevangenisstraf. De beschuldiging was het frauderen met een paspoort en het illegaal oversteken van de grens." Hij kwam terecht in de gevangenis van Kaifeng. Daar is hij slecht behandeld. Terwijl hij lijdt aan diverse chronische aandoeningen, zoals diabetes en een hoge bloeddruk, kreeg hij hier maar mondjesmaat medicijnen voor.

Taak

Voor Zhang was het niet de eerste keer dat hij gevangen zat. Voor 2004 bracht hij al twaalf jaar door in een cel, waarvan zeven jaar in een werkkamp in Xi Hua. Daar mocht alleen zijn vrouw hem bezoeken. Klaas Muurs, woordvoerder van Open Doors, zegt dat Zhang zich inzette voor meer vrijheid voor de Chinese Christenen. Hij zou tegen Muurling gezegd hebben: "Als er meer vrijheid in China komt, dan kunnen we vertellen over wat God gedaan heeft. Jullie oren zullen ervan tuiten. Het is nu de taak van de Chinese Kerk om het Evangelie binnen en buiten China te verkondigen." Niet bekend is of Zhang zijn werk als leider van de christelijke gemeenschap weer kan oppakken. (Bron: Ref. Dagblad)