Christelijke dalits worden om economische redenen weer hindoe

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 200 christelijke dalits (kastenlozen) van een dorp in Tamil Nadu (India) zijn in een ceremonie terug-bekeerd naar het hindoeïsme. De plechtigheid was georganiseerd door de Viswa Hindu Parishad (VHP). Dat hebben bronnen dicht bij de extremistisch
dalit-christians

Meer dan 200 christelijke dalits (kastenlozen) van een dorp in Tamil Nadu (India) zijn in een ceremonie terug-bekeerd naar het hindoeïsme. De plechtigheid was georganiseerd door de Viswa Hindu Parishad (VHP). Dat hebben bronnen dicht bij de extremistische hindoe-organisatie bevestigd.

De ceremonie zou volgens de VHP plaatsgevonden hebben vanwege de geringe aandacht die de grote christelijke gemeenschap schonk aan de dalits die zojuist het christendom hadden aangenomen. In werkelijkheid keren de dalits terug naar het hindoeïsme om economische en sociale voordelen die de Indiase wet hun dan schenkt.

"De staat is verantwoordelijk voor het steunen van de agenda van de VHP om christelijke dalits te discrimineren op basis van een grondwet die aan mensen uit hogere kasten bepaalde economische voordelen biedt," zei de Indiase bisschoppenconferentie bij monde van pater Cosmon Arokiaraj tegen AsiaNews. Paragraaf 3 van de grondwetbepaling uit 1950, bekend als de presidentiële bepaling uit 1950, luidt: "Geen enkele persoon die een andere godsdienst aanhangt dan het hindoeïsme zal gezien worden als een lid van enige kaste." Zelfs bij vluchtige lezing van de bepaling blijkt volgens Arokiaraj de discriminerende aard. "Door voordelen aan een bepaalde godsdienst te koppelen, wordt de dalit gemeenschap onderverdeeld op basis van religie."

"In plaats van de achterstelling inzake kaste en socio-economische situatie als criterium te nemen voor regeringssteun wordt de combinatie van kaste en religie bepalend ." ‘sociale onderdrukking en economische ontwikkeling kunnen niet samengaan," stelt pater Arokiaraj. "Het uitsluiten van een gedeelte van de bevolking aan ontwikkeling alleen maar omdat ze christen zijn, vormt een rem op het proces van ontwikkeling en een stigma voor de hele staat.

Bron: AsiaNews