Christelijke bejaarde vrouw in Egypte mishandeld

vrijdag, 10 juni 2016
Persoonlijk verhaal
International Christian Concern (ICC) in Washington meldt dat eind mei een bende moslimmannen in Al Karam, een Egyptisch dorp, huizen van Christenen plunderden en in brand staken. Aanleiding was een affaire tussen een Christelijke man (Ashraf Malak) en een Islamitische vrouw. Omdat de politie pas twee uur later ingreep werd ook nog de bejaarde moeder mishandeld. Het bericht van ICC is gebaseerd op meerdere getuigenverklaringen.

Huis in brand gestoken

Een buurman van Ashraf verklaarde: “Een troep boze Moslimmannen deed een inval in Ashrafs huis en roofden veel van de huisraad”. Een Christen, ook inwoner van Al Karam liet ICC weten: “De heibel eindigde met het in brand steken van Ashrafs huis en inboedel en nog drie huizen bewoond door familieleden en drie huizen van Moslims.”

Bejaarde moeder mishandeld

Een andere buurtbewoner vertelde: “Zij vielen ook de moeder van Ashraf aan trokken haar buiten vóór haar huis al haar kleren uit en staken daarna zijn huis in brand.” Nadat de bejaarde vrouw door de bende van ongeveer 300 man was uitgekleed trokken ze haar voort door de straten van het dorp.

Ontkenning van geweld

Het geweld begon rondom acht uur ’s avonds en volgens een gezaghebbende dorpsgenoot duurde het twee uur voordat de politie in actie kwam. De autoriteiten waren echter al de dag ervoor gewaarschuwd voor de te verwachten onlusten. Hoewel er steeds meer berichten over het incident opduiken wordt er door de overheid weinig aandacht aan besteed. Tarek Nassar, de plaatselijke bestuurder, ontkent zelfs dat de oude vrouw mishandeld is, terwijl daar vele getuigen van zijn.

Religieus geweld in Egypte

10% van de Egyptische bevolking van 90 miljoen is Christen. Zij zijn vaak doelwit van vervolging en bedreiging door de Moslimmeerderheid. Religieus geweld komt in Egypte vaak voor als een buitenechtelijke verhouding tussen een Moslim en een Christen aan het licht komt. Relaties tussen Moslims en Christenen worden vrijwel altijd strikt verboden.

Geweld tegen Christenen

ICC zegt over het incident: “We zijn enorm begaan met de Christelijke gemeenschap in Al Karam en de verschrikkingen die de slachtoffers van dit geweld hebben moeten meemaken. De politie en bestuurders in deze regio zouden veel meer moeite moeten doen om de Christenen in Al Karam te beschermen. Zo’n trage reactie op geweld, waarvoor zij van te voren waren gewaarschuwd, vergroot de kans op straffeloosheid. Dat komt degenen die zich schuldig maken aan geweld tegen Christenen goed van pas. Deze misdaden kunnen en mogen niet ongestraft blijven. Wij zullen de Egyptische autoriteiten oproepen om deze zaak zo snel mogelijk voor het gerecht te brengen en om maatregelen te nemen om dergelijk geweld in de toekomst te voorkomen.”

Bron: ICC
Bron foto: www.worldwatchmonitor.org