Christelijk Maleisië wacht in spanning proces af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in Maleisië wachten vol spanning het proces van komende vrijdag af over het gebruik van het woord "Allah" voor God. Het aartsbisdom Kuala Lumpur en het katholieke weekblad Herald hebben het proces aangespannen nadat het Ministerie van Binnenla
fit-herald-200-x-233

Christenen in Maleisië wachten vol spanning het proces van komende vrijdag af over het gebruik van het woord "Allah" voor God. Het aartsbisdom Kuala Lumpur en het katholieke weekblad Herald hebben het proces aangespannen nadat het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid het blad had verboden het woord Allah te gebruiken voor de christelijke God.

Dat zou moslims in verwarring kunnen brengen en de openbare orde kunnen verstoren. Indien de rechters het verbod bevestigen zou dat inbeslagname kunnen betekenen van boeken en catechetisch materiaal. Het aartsbisdom Kuala Lumpur vecht het verbod aan op de grondwetsartikelen over meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Bovendien kan het op basis van vier eeuwen geschreven historie aantonen dat het gebruik van het woord Allah nooit voor problemen heeft gezorgd. De christenen in Maleisië gebruikten het woord Allah al lang voordat de Maleisische staat werd gesticht. Uit een woordenboek uit 1631 blijkt dat Allah Maleis was voor het woord Deus. Pas in 1992 verschijnt in Maleisië het eerste woordenboek waarin Allah wordt gedefinieerd als "de God van islam".

Al meer dan een jaar ligt de Herald onder vuur van een perscampagne en kritiek door islamitische organisaties en bladen, die eisen dat Allah wordt gereserveerd voor moslims. De regering probeert de zaak in de minne te schikken door christelijke bladen toe te staan het woord Allah te gebruiken mits dit aan de buitenzijde niet zichtbaar is en mits er "alleen voor christenen" op staat. (KN/AN)