Christelijk kerkhof in Turkije geschonden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Onbekenden hebben op het Turkse eiland Gökceada in de Egeïsche Zee een kerkhof verwoest. Turkse media meldden maandag dat de daders de kruisen van 78 graven omver wierpen en...
20101102patriarch01

Onbekenden hebben op het Turkse eiland Gökceada in de Egeïsche Zee een kerkhof verwoest. Turkse media meldden maandag dat de daders de kruisen van 78 graven omver wierpen en ze kapot sloegen. De aanval vond plaats op de Turkse nationale feestdag, afgelopen vrijdag. Het eiland Gökceada (in het Grieks Imbros) is een centrum van de weinige in Turkije overgebleven Grieks-orthodoxe christenen. Het werd in 1922 buiten de Grieks-Turkse bevolkingsruil gehouden.

De oecumenisch patriarch van Constantinopel, Bartholomaios I, reageerde geschokt. "Nauwelijks zijn we begonnen een schim van hoop voor de oplossing van onze problemen hier te zien, of er gebeuren alweer zulke onaangename dingen", zei de patriarch. ‘steeds wanneer wij rustig adem willen halen, gebeurt er zoiets." De orthodoxe Kerk zal haar strijd om te overleven in Turkije echter niet opgeven, aldus Bartholomaios. De Turkse regering veroordeelde de aanslag en stelde een onderzoek in om de daders te vinden. Ze repte echter niet over het opnenen van het Grieks orthodoxe seminarie Halki dat ook op een van deze eilanden ligt. Door het geloten houden dreigt de Grieks-orthodoxe Kerk een langzame dood te sterven. Een opvolger van patriarch Bartholomeus moet hier zijn opleiding krijgen, want de patriarch moet de Turkse nationaliteit hebben. (Bron: KNA)