Christelijk dorp aangevallen in Nigeria; 30 doden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij een aanval op een christelijk dorp in de Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn maandag dertig doden gevallen.
20140901_Nigeria01

Bij een aanval op een christelijk dorp in de Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn maandag dertig doden gevallen.

Veertig huizen werden platgebrand en grote hoeveelheden rundvee werden bij de aanval meegenomen. Sommige slachtoffers zijn leven verbrand. Dat hebben overlevenden en een politicus dinsdag gezegd.

Plateau, dat in het midden van Nigeria ligt, vormt de scheidslijn tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden.

Legerwoordvoerder Salifu Mustapha zei dat soldaten vijftien doden hadden gevonden, van wie er zeven verkoold waren. Hij sprak het hogere dodental tegen. Het komt geregeld voor dat de Nigeriaanse autoriteiten het dodental afzwakt.

Volgens de Nigeriaanse politicus Daniel Dem zijn er dertig mensen gedood en velen gewond geraakt bij de aanval, die ruim vier uur duurde voordat de militairen uit een nabijgelegen plaats arriveerden. "De aanval begon om acht uur in de morgen en duurde tot na de middag. Ik denk dat er iets mis is. Waar zijn de militairen anders voor?", aldus Dem.

Mustapha zei dat de soldaten om half tien werden gealarmeerd en dat ze snel ter plekke waren. In het dorp troffen ze tientallen gewapende mannen aan die huizen platbranden en mensen aanvielen. De militairen hebben meteen om versterking gevraagd om de aanvallers af te weren, zei Mustapha.

De overwegend islamitische Fulani herders worden verdacht van de aanval, maar een woordvoeder van de stam ontkent elke betrokkenheid. De Fulani zijn het grootste nomadenvolk van West-Afrika.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/RD/CC