Chinezen leren godsdienstvrijheid te verdedigen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In diverse provincies in China worden sinds het begin van dit jaar training seminars gehouden met de titel Christian Faith and Legal Training Camp. De seminars willen Christenen leren hoe ze hun rechten op het gebied van godsdienst kunnen verdedigen in...
20140321China01

In diverse provincies in China worden sinds het begin van dit jaar training seminars gehouden met de titel Christian Faith and Legal Training Camp. De seminars willen Christenen leren hoe ze hun rechten op het gebied van godsdienst kunnen verdedigen in overeenstemming met de wet. Ze worden geleid door de Chinese missionaris Bo Ai, die de afgelopen 10 jaar huiskerken in het hele land heeft bezocht met nadruk op afgelegen gebieden en platteland. Christenen die deze trainingen hebben gevolgd, zeggen dat ze nu een relatief compleet inzicht hebben in Chinese wetten en regels met betrekking tot godsdienstvrijheid. Ook kerkelijke leiders die deelgenomen hebben zeggen nu veel beter te weten hoe ze de verschillende rechten van de kerk als geheel te beschermen.
Na het volgen van de seminars zijn gelovigen dankbaar voor de traning, hoe intensief ze daar ook meegedaan hebben. Ze zeggen zich beter om te kunnen wapenen tegen vervolging van hun kerk door de lokale regeringsafdelingen. Anderen zeggen. Dat ze door de seminars gesterkt zijn in hun geloof.

Nodig

De meest recente sessie is gehouden in de noordoostelijke provincsie Liaoning. De Evangelische Kerk in Liaoning nodigde Bo uit om daar een seminar te organiseren nadat in een seminar in een andere kerk in Benxi twee maal in vijf maanden was overvallen. Meer dan 80 gelovigen, inclusief leiders van verschillende kerkafdelingen, studenten en leider van andere kerken woonden de training bij. Voor veel aanwezigen was het volgens de pastoor van de kerk de eerste keer dat ze een seminar volgden. Hij zei ook dat de kerk deze training hard nodig had om zich te kunnen beschermen tegen vervolging in de toekomst. De kerk is in 2007 opgericht, heeft 10.000 leden en diverse seminaries. De leden komen uit verschillende districten van de provincie.

Moed

Voor Liaoning was Bo in de noordoostelijke provincie Heilongjiang waar hij in de stad Shanguan een seminar hield. Meer dan 150 lokale kerkleiders waren aanwezig en hoorden Bo spreken over zijn ervaringen en kennis van de wet. Na twee dagen en nachten training zeiden de gelovigen dat ze niet langer bang waren omdat ze geleerd hadden dat hun geloof in Jezus niet in strijd was met de wet.
"We zullen de moed hebben om de wet als ons wapen te gebruiken en deze illegale bureaucraten nooit meer toestaan zich gewetenloos te gedragen tegenover onze kerken," zei een van de aanwezigen. De kerk is vaak aangevallen sinds ze in 1994 werd gesticht. Onlangs nog werd tijdens een overval meer dan duizend dollar, een laptop, tv en ander eigendom gestolen. Ook worden vaak kerkleden tijdens zo’n inval gevangengenomen.

Bron: China Aid News
Foto: eo.nl