fbpx

Chinese stad biedt beloning voor informatie religieuze groepen

dinsdag, 09 april 2019
Nieuws
Guangzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Guangdong, biedt burgers geld in ruil voor informatie over "illegale religieuze groepen". De Communistische Partij van China treedt hard op tegen alle vormen van religieuze activiteiten.

De website van de Afdeling voor etnische en religieuze zaken van Ganghzou meldt dat het tot 10.000 Chinese yuan (zo’n 1.300 euro) biedt voor informatie over de activiteiten van religieuze groeperingen en hulp die zou leiden tot de arrestatie van belangrijke leiders. Kleinere beloningen zijn beschikbaar in ruil voor informatie over religieuze locaties die zonder de juiste toestemming zijn gebouwd en voor informatie over mensen die ‘religieus extremisme’ aanmoedigen. Het bieden van een beloning maakt deel uit van een breder beleid van de overheid tegen alle religieuze activiteiten in het land.

Godsdienstvrijheid gegarandeerd
Godsdienstvrijheid wordt officieel gegarandeerd door de Chinese grondwet, maar religieuze groeperingen moeten zich registreren bij de regering en worden geleid door de Chinese Communistische Partij. Groepen die niet officieel geregistreerd zijn bij de Chinese Communistische Partij zijn onderworpen aan zware vervolging, inclusief de detentie en gedwongen indoctrinatie van leden en leiders, de vernietiging van heiligdommen en kerkgebouwen, en, in het geval van moslim etnische minderheden in West-China, indoctrinatie en interneringskampen voor gedwongen arbeid.

Katholieke Kerk in China
De Katholieke Kerk in China is al lang verdeeld in de ondergrondse Katholieke Kerk, die wordt vervolgd en waarvan de bisschoppelijke benoemingen meestal niet worden erkend door de Chinese autoriteiten, en de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging, de CPCA. De laatste wordt door de regering toegestaan. In september 2018 bereikten de Heilige Stoel en Peking een overeenkomst om de situatie van de Katholieken in China te normaliseren en de ondergrondse kerk en de CPCA te verenigen. Sommigen hebben gezegd dat deze stap eenheid in de Kerk zou helpen brengen. De overeenkomst is door leden van diverse mensenrechtenorganisaties en sommige kerkleiders, waaronder kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, emeritus bisschop van Hongkong, scherp bekritiseerd. In december stemden twee bisschoppen van de ondergrondse Katholieke Kerk ermee in een stap te zetten ten gunste van bisschoppen van de CPCA. Vorige week hielden autoriteiten in de provincie Hebei een ondergrondse bisschop en zijn vicaris-generaal vast, terwijl een andere ondergrondse Katholieke leider gevangen werd gezet in Hong Kong.

Meer Chinees
President Xi Jinping, die in 2013 aan de macht kwam, moedigt aan dat religies meer Chinees worden. Hij heeft het overheidstoezicht op godsdienstige activiteiten versterkt. In 2017 zei Xi dat religies die niet voldoende in overeenstemming zijn met communistische idealen een bedreiging vormen voor de regering van het land en dat ze daarom meer "Chinees georiënteerd" moeten worden. Sinds hij de macht greep, zijn er kruisen verwijderd uit naar schatting 1500 kerkgebouwen. Berichten over de vernietiging of ontheiliging van Katholieke kerken en heiligdommen komen uit heel China, inclusief de provincies Hebei, Henan, Guizhou, Shaanxi en Shandong.

Bron: CNA/AP