Chinese politie doodt zestien "bendeleden"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Minstens zestien mensen werden gedood in een confrontatie in de buurt van Kashgar. Het nieuws werd vorige week gebracht door Tianshan.net, de officiële website van de provincie Xinjiang. Twee van de...
20131217China01

Minstens zestien mensen werden gedood in een confrontatie in de buurt van Kashgar. Het nieuws werd vorige week gebracht door Tianshan.net, de officiële website van de provincie Xinjiang. Twee van de gedoden waren politie agent, terwijl de andere veertien werden aangeduid als een ‘gewelddadige bende’. Volgens de nieuwssite waren de politie agenten op zoek naar criminelen in Shufu County toen ze weden aangevallen door een bende, waarvan de leden explosieven en messen droegen. Toen de politie een van de verdachten probeerde te arresteren, kwamen de ‘terroristen in actie’ heette het. Twee van de aanvallers werden alsnog gearresteerd.

Xinjiang is een onrustige streek. De Oeigoeren die er wonen, spreken Turks en zijn moslim. Ze beschuldigen Peking ervan dat het hen wil koloniseren door een massieve migratie van Han Chinezen en door een stringente militaire en economische controle. De Oeigoeren strijden voor onafhankelijkheid van de regio, die zij Oost-Turkestan noemen. China beschuldigt hen van terrorisme en oefent strikte controle uit op de islamitische scholen en de religieuze praktijk. In oktober explodeerde er een bom op het Plein van de Hemelse Vrede, waarbij vijf doden vielen. Volgen Peking was het incident een terroristische actie van de Oeigoeren.

Bron: AsiaNews

Foto: internationaljustice.rnw.nl