Chinese ‘ondergrondse’ priester dood gevonden

dinsdag, 17 november 2015
Nieuws
Een ondergrondse priester die enkele jaren geleden een website beheerde die hem in conflict bracht met de Chinese autoriteiten, is onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen.
20151117-China-fr-Yu-Heping-dood-aangetroffen

Op 11 november liet de politie aan de familie van pater Pedro Yu Heping, ook bekend als Wei Heping, weten dat het lichaam van de priester was gevonden in de Fen rivier, een zijtak van de Gele rivier die door de Shanxi provincie stroomt. Het lichaam van de pater was reeds op 8 november gevonden, een dag nadat de priester in Xingcheng, in de noordoostelijke provincie Lianoning, werd verwacht.

Vaarwel
Kerkleiders uit verschillende delen van China en gelovigen die de priester na stonden, begaven zich naar Taiyuan, de provinciale hoofdstad van Shanxi, waar het lichaam was gevonden, in de hoop meer te weten te komen over de toedracht van het overlijden. “Twee nonnen begeleidden pater Yu naar een bus die hem op 6 november naar het treinstation in Tiaiyuan zou brengen”, zei een bron die verzocht anoniem te blijven. “Verschillende kerkleden spraken die dag nog met hem over de telefoon.” Pater Yu werd in de namiddag van 7 november in Xingcheng verwacht om deel te nemen aan een catechese bijeenkomst, maar hij kwam niet opdagen. Eerder die dag, ontving een non een schriftelijke boodschap van de mobiele telefoon van pater Yu. De boodschap bevatte slechts één Chinese letter bie, dat als een “vaarwel’ zou kunnen worden opgevat.

Katholieke website
De veertigjarige pater Y was de eerste website beheerder van Tianzhujiao Zaixian, een populaire katholieke website die begin 2000 is opgericht. Vanwege het tijdverschil tussen Europa en Azië konden hij en zijn groep voor tijdige vertalingen zorgen van nieuws uit het Vaticaan, hetgeen de ongeregistreerde website bijzonder populair maakte onder Chinese katholieken. Maar deze populariteit trok de aandacht van de Chinese autoriteiten die de website lieten sluiten. Toen de website in 2003 werd heropend, liet pater Yu weten dat hij hier niet langer deel van uitmaakte.

Pater Y werd geboren in Shanxi. Hij studeerde van 1993 tot 1997aan het Baoding seminarie van de Chinese katholieke ondergrondse gemeenschap in de provincie Hebei. Hij werd in 2004 in het bisdom Ningxia tot priester gewijd. Hij vervolgde zijn studies aan de pauselijke Bolivar universiteit in Columbia en aan de pauselijke universiteit van Salamanca in Spanje. Na het behalen van zijn mastersgraad in sociaal kerkelijk onderricht in 2006 en in canoniek recht in 2007, keerde hij naar China terug waar hij aan verscheidene seminaries doceerde.

De laatste jaren hield pater Yu zich bezig met de uitgaven van een theologisch tijdschrift en het beoefenen van onderzoek aan verscheidene culturele instituten in China. Hij stimuleerde jonge katholieken in afgelegen gebieden het Evangelie in woord en daad te verkondigen.