Chinese bisschoppen door de politie weggevoerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Vier bisschoppen die trouw zijn aan Rome, zijn in de afgelopen dagen door de Chinese politie weggevoerd om deel te nemen aan een door de staat gesteunde wijding, berichtte het Katholieke nieuwsbureau AsiaNews afgelopen maandag. "Niemand weet waar de vi
20110713China_bishop_Liang_Jiansen

Vier bisschoppen die trouw zijn aan Rome, zijn in de afgelopen dagen door de Chinese politie weggevoerd om deel te nemen aan een door de staat gesteunde wijding, berichtte het Katholieke nieuwsbureau AsiaNews afgelopen maandag.

"Niemand weet waar de vier zielenherders worden vastgehouden, zei het rapport dat er aan toevoegde dat AsiaNews van lokale bronnen had vernomen dat een van de bisschoppen ‘snikte toen hij de avond tevoren door agenten van de regering werd weggesleept." Het Vaticaan en China zijn de laatste maanden in een bittere twist gewikkeld over de leiding van de Katholieke Kerk in China, waarbij het Vaticaan stelt dat de wijdingen van de officiële kerk onwettig zijn.

Volgens AsiaNews waren de drie bisschoppen die gisteren werden weggeleid: Liang Jiansen van Jiangmen, Liao Hongqing van Meizhou en Paul Su Jongda van Zhanjiang. Bisschop Joseph Junqu van Guangzhou wordt al dagen vermist. Het blad meldde verder dat vier andere bisschoppen die trouw zijn aan Paus Benedictus XVI deel zouden hebben moeten nemen aan de weiding van pater Huang Bingzhang op 14 juli in Shantou. Het zei dat een bisschop, Paul Pei Junmin, die was aangewezen als de hoofdcelebrant bij de wijding, door zijn priesters in de kathedraal van Shenyang wordt beschermd om geen deel te hoeven nemen aan de ceremonie. Volgens AsiaNews bevonden politieagenten in burger zich buiten de kathedraal terwijl de priesters binnen onafgebroken gebedsdiensten hielden.

Lang bestaande spanningen tussen het Vaticaan en Beijing laaiden eerder deze maand op nadat de Heilige Stoel een "onwettige" Chinese bisschop excommuniceerde en de door de staat gecontroleerde kerk dreigde zich tegen de paus te blijven verzetten. De 5,7 miljoen Katholieken in China worden in toenemende mate onder druk gezet tussen trouw aan de officieel erkende Patriottische Katholieke Vereniging of aan de paus en de "ondergrondse" Kerk die niet door de autoriteiten wordt erkend. Het Vaticaan had gehoopt dat China godsdienstvrijheid zou toestaan, parallel aan de openstelling van zijn economie in de afgelopen jaren. Beijing had aanvankelijk toegestemd in uitstel van nieuwe bisschopswijdingen, maar zijn houding verhardde weer in 2010. Spanningen liepen op nadat een bisschop zonder officiële toestemming van de Rooms Katholieke Kerk afgelopen november in Chengde in noord China was gewijd. In mei, deed de paus een beroep op alle bisschoppen om "te weigeren de weg van afscheiding in te slaan", ondanks "druk" van de communistische autoriteiten. Maar de Patriottische Katholieke Vereniging sloeg deze oproepen in de wind en kondigde afgelopen maand aan dat het binnen afzienbare tijd hoopte 40 bisschoppen te wijden. (AFP)