Chinese bisschoppen "als slaven beschouwd"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun uit Hongkong heeft scherpe kritiek geuit op de Chinese religiepolitiek. De omgang van de staat met katholieke bisschoppen is "vernederend", zei Zen maandag in Freising...
20100921Hongkong01

Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun uit Hongkong heeft scherpe kritiek geuit op de Chinese religiepolitiek. De omgang van de staat met katholieke bisschoppen is "vernederend", zei Zen maandag in Freising tegenover persbureau KNA.

De bisschoppen worden volgens Zen "gemanipuleerd en als slaven beschouwd". Als zij bijeenkomen, is dat alleen om aanwijzingen van de regering in ontvangst te nemen, aldus de kardinaal. De communistische partij wil de controle over de Kerk behouden en streeft er zoals tevoren naar bisschopsbenoemingen van eigen voorkeur door te drijven.

Brief Benedictus

Ook drieënhalf jaar na de spectaculaire brief van paus Benedictus XVI aan de Chinese katholieken is de handelingsruimte van de Kerk in zijn land niet merkbaar verbeterd, stelde Zen. Er zijn volgens hem geen duidelijke aanwijzingen dat de communisten oprecht geïnteresseerd zijn in een herstel van de diplomatieke banden tussen China en de Heilige Stoel. (bron: KNA)