Chinese bisschop onder huisarrest wegens volgen Vaticaan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Mgr Matthias Du Jiang, bisschop van Bameng, China, is volgens plaatselijke bronnen onder huisarrest geplaatst. Donderdag werd hij in zijn kantoor officieel als bisschop geïnstalleerd. Lokale bronnen zeggen dat mgr. Du onder huisarrest geplaatst is omdat
ma-03040807-200-x-198

Mgr Matthias Du Jiang, bisschop van Bameng, China, is volgens plaatselijke bronnen onder huisarrest geplaatst.

Donderdag werd hij in zijn kantoor officieel als bisschop geïnstalleerd. Lokale bronnen zeggen dat mgr. Du onder huisarrest geplaatst is omdat hij niet wilde concelebreren met een bisschop die in 2006 geëxcommuniceerd werd omdat hij zonder toestemming van de Heilige Stoel gewijd was. Mgr. Du was de laatste zes jaar bisschop van Bamang in de provincie Binnen Mongolië. Hij werd in het geheim gewijd met toestemming van het Vaticaan en zonder permissie van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CCPA), die een eigen nationale katholieke Kerk wil oprichten, los van Rome. Het was de 47-jarige bisschop niet toegestaan in het openbaar te spreken, noch mocht hij zijn bisschoppelijke kledij en zijn borstkruis dragen. De viering in de kathedraal van Sanshenggong was bedoeld om aan te tonen dat hij nu ook door de regering werd erkend. De CCPA eiste echter dat hij daarin zou concelebreren met Mgr. Joseph Ma Yinglin, die door de regering benoemd en door het Vaticaan geëxcommuniceerd werd.

Onlangs heeft de Vaticaanse Commissie over de Katholieke Kerk in China een verklaring uitgegeven waarin het bisschoppen vraagt handelingen (zoals sacramentele vieringen, bisschopswijdingen of ontmoetingen) te vermijden die in tegenspraak zijn met hun eenheid met de paus. Op grond hiervan weigerde mgr. Du deel te nemen aan de viering in aanwezigheid van Ma Yinglin. Tijdens de plechtigheid maakte hij bekend dat hij gedwongen was deel te nemen aan de mis met Ma Yinglin. Daarop volgde zijn huisarrest.

De laatste dagen patrouilleren talloze veiligheidsagenten door de stad. Verder wordt communicatie via internet en telefoon in de gaten gehouden. Een aantal Chinese christenen geven te kennen bewondering te hebben voor de moed van Mgr. Du. "Laten we hopen dat andere bisschoppen zijn voorbeeld volgen," is de algemene stemming. Er circuleren echter geruchten dat er meer wijdingen op komst zijn waarin Ma Yinglin zal celebreren. Zelfs heeft de CCPA de laatste twee jaar aan bisschoppen verzocht Ma Yinglin als president van hun vereniging te accepteren. (AsiaNews)