Chinese bisschop loyaal aan universele Kerk begraven

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de kathedraal van Sint Teresa in Changchun (China) is gisteren de uitvaart geweest van de op 88-jarige leeftijd overleden mgr. Zhang Hanmin Damasus. Mgr. Zhang was erg geliefd bij de 70.000 katholieken en 60 priesters van zijn bisdom.Hij was een van de
bisschop-zhang-hanmin

In de kathedraal van Sint Teresa in Changchun (China) is gisteren de uitvaart geweest van de op 88-jarige leeftijd overleden mgr. Zhang Hanmin Damasus. Mgr. Zhang was erg geliefd bij de 70.000 katholieken en 60 priesters van zijn bisdom.

Hij was een van de officiële kerkleiders die probeerde in volledige gehoorzaamheid aan de paus en de katholieke Kerk te leven ondanks de hindernissen die het regime en de Patriottische Vereniging hem oplegden.

Bisschop Zhang werd in Jilin geboren in1922 waar hij in een gelovig gezin opgroeide en al vroeg een roeping had tot een gewijd leven. Na een studie aan het kein-seminarie in het bisdom Jilin volgde hij verdere studie aan het groot-seminarie in Peking. Vanwege politieke problemen onder het Maoïsme moest hij in 1953 het seminarie verlaten en werd te werk gesteld als leraar vreemde talen. Ondertussen leefde hij celibatair. In 1983 keerde hij terug naar het bisdom Jilin waar hij op 24 juli priester werd gewijd. Daar werd hij in 1995 benoemd tot apostolisch administrator en in november 1997 tot bisschop. Hij stelde zijn wijding twee jaar uit omdat hij de goedkeuring van de paus wilde. Mgr. Zhang was een permanent lid van de Patriottische Vereniging en van de bisschoppenraad van China ( een soort bisschoppenconferentie die door het vaticaan niet erkend wordt). Hij is zijn leven lang bezig geweest om, zo goed mogelijk, de autonomie van de Kerk te beschermen van politieke inmenging. Ook streefde hij altijd naar hechte banden met de universele Kerk, nodigde vaak buitenlandse kerkleiders uit en spoorde zij priesters aan en theologische specialisatie te studeren buiten China.

Bron: AsiaNews / KN